Smartphone komt standaard in Kindpakket van gemeente Rheden

Foto: Pixabay

RHEDEN – Dit schooljaar startte de gemeente Rheden in samenwerking met stichting Leergeld een pilot waarbij brugklassers een smartphone aan kunnen vragen. Een smartphone maakt het regelen van schoolzaken en contact met klasgenoten makkelijker.

Op basis van een positieve evaluatie besloot het college de regeling van het standaard op te nemen in het Kindpakket, zo meldt de gemeente in een persbericht. Er was al 20.100 euro beschikbaar gesteld voor de telefoons en prepaidkaarten.

Het Kindpakket is voor kinderen van 4 tot en met 17 jaar en bestaat uit een vergoeding voor schrijfspullen, gymkleding en ouderbijdrage, een vergoeding voor schoolreis, fiets, laptop of smartphone, een kledingpas voor winterkleding en deelname aan sport- en cultuuractiviteiten via de Gelrepas.

Voor wie is het?
De regeling geldt voor gezinnen waarvan de ouders maximaal 1713,78 euro verdienen of 1542,40 euro voor een alleenstaande ouder. De gemeente verwacht aankomend schooljaar zeventig smartphones weg te geven. Dat zou bijna 17.000 euro kosten.

Geen dure smartphones
Overigens gaat het niet om dure smartphones. Kinderen kunnen van de gemeente een toestel krijgen van Samsung ter waarde van 147,93 excl BTW. Die kunnen ze niet zelf uitkiezen. Indien ze hiervan gebruik willen maken, kunnen ze deze ophalen bij een telecomwinkel in Velp. Daarvoor hebben ze wel een deelnamebrief nodig van Stichting Leergeld.

Evaluatie onder kinderen en ouders
Uit de evaluatie bleek dat ouders vinden dat kinderen met de smartphone schoolzaken beter kunnen regelen en contact met onder andere klasgenoten makkelijker kunnen onderhouden. Ongeveer de helft van de kinderen gebruikt daarbij een prepaid kaart, de andere helft heeft gekozen voor een eenvoudig abonnement.

Vanwege de goede ervaringen bij zowel kinderen als hun ouders heeft de gemeente besloten de smartphone op te nemen in het Kindpakket.