Rheden bereidt zich voor op toekomstbestendig gemeentehuis

Foto: Martin Slijper

DE STEEG – Volgens de gemeente Rheden is het gemeentehuis in De Steeg sterk verouderd en in slechte staat. Hoewel het een lastig moment is in deze coronatijd en de financiële situatie van de gemeente, wil de gemeente dit toch heel graag aanpakken.

De installaties zijn namelijk aan vervanging toe, het aanwezige asbest moet gesaneerd worden en in 2023 moet het gebouw minimaal beschikken over energielabel C (nu nog G) en in 2030 zelfs over label A.

Daarom wil de gemeente kijken hoe ze het gemeentehuis weer up-to-date kunnen krijgen. Bovendien biedt dit een kans om de dienstverlening aan inwoners te verbeteren. Volgens de gemeente zijn er verschillende oplossingen te bedenken. Zoals renovatie of sloop-nieuwbouw in De Steeg of nieuwbouw op een andere plek in de gemeente. Of misschien wel een zo efficiënt en compact mogelijk kantoor van waaruit gewerkt wordt met service in de dorpen dichtbij onze inwoners? Al deze mogelijkheden worden onderzoekt op dit moment.

Onderzoeken
De gemeenteraad bespreekt in september de uitkomsten van de onderzoeken en kijkt daarbij met name naar de kosten en hoe bereikbaar het gemeentehuis is voor onze inwoners. Uiteindelijk hoopt de gemeenteraad in oktober de knoop door te hakken.

De vaart erin
De gemeente Rheden wil er meteen veel vaart achter zetten. Want daarna volgen meteen de aanbestedingen van het ontwerp en de (ver)bouw. Vervolgens doorloopt Rheden de gebruikelijke procedures voor een omgevingsvergunning en misschien ook wel voor wijzigingen in een bestemmingsplan. Uiteindelijk zal, als alles volgens het plan van Rheden verloopt, het vernieuwde of nieuwe gemeentehuis in het eerste kwartaal van 2023 haar deuren openen.