Bernadette Hakken uit Ellecom blijft peuken opruimen

Foto: Omroep Gelderland

ELLECOM – Elk jaar komen veel peuken in het milieu terecht. Mensen gooien filterpeuken ook gewoon weg op straat of in de natuur. En het duurt 12 jaar voor een peuk helemaal is verteerd. Daarom blijft Bernadette Hakken uit Ellecom peuken opruimen.

De missie begon ruim twee jaar geleden. In juni 2019 had Bernadette al 100.000 peuken opgeraapt. Wethouder Dorus Klomberg van de gemeente Rheden was hierbij aanwezig. Maar ook daarna ging ze gewoon door. De teller staat inmiddels op ruim 207.000 peuken. En uit handen van Wethouder Marc Budel ontving ze zelfs haar eerste peuken pocket.

Bernadette Hakken, die zichzelf ‘Het Peukenmeisje‘ noemt, is regelmatig uitgerust met een emmer en een knijptang om de peuken op te ruimen, deze week op het Centraal Station in Arnhem. Zelf rookt ze niet, maar ze ergert zich aan de vele peuken die achteloos op straat worden gegooid.

Volgens haar zijn sigarettenpeuken schadelijk voor het milieu. ‘Vooral de filters die veel plastic bevatten. Dat vervuilt het milieu enorm’, zegt ze. ‘Bovendien zitten er in een gebruikte sigarettenfilter veel giftige stoffen.’

Hart van Nederland
Elke dag besteedt Bernadette 15 tot 30 minuten aan het oprapen van peuken. Ze houdt zelf bij hoeveel het er zijn. Afgelopen vrijdag was Bernadette Hakken te zien in een reportage bij SBS6 in Hart van Nederland aangezien er binnenkort een bewustwordingscampagne vanuit overheid start.