Eerste fase werk park Daalhuizen in Velp afgerond

Het water stroomt naar de wadi Foto: RTV Arnhem

VELP – De eerste fase van de werkzaamheden aan park Daalhuizen in Velp is afgerond. Donderdagmiddag stroomde er veertig kuub grondwater door de aangelegde wadi’s als openingshandeling. De buurt werd actief betrokken bij de herinrichting van het park en is tevreden.

“In het begin was er even een misverstandje over welke bomen er wel en niet gekapt zouden worden”, zegt voorzitter Pieter van den Brandeler van de Belangenvereniging Daalhuizen-Velp. “Maar in goed overleg zijn we daar uit gekomen. Dat is democratie, iedereen zegt er wat over en uiteindelijk kom je uit op een compromis”, zegt hij met een lach.

Het kappen van de bomen was nodig om vier wadi’s aan te leggen die overtollig regenwater vanuit het hoger gelegen deel van Velp op kunnen vangen. “Bij hoosbuien houdt Velp-Zuid nu ook droge voeten”, zegt projectleider Bart Schellevis. “Het water stroomt vanuit de componistenbuurt trapsgewijs naar beneden en eindigt in een vijver. ”

Nog meer werk te doen

De werkzaamheden in het park zijn nog niet klaar. “We hebben het gebied nu weer deels als landgoed ingericht, met een hekwerk en de ingang op de oude plek”, legt Schellevis uit. “Maar we willen ook graag de plek van het voormalige land- en koetshuis weer zichtbaar maken. Daar is nu alleen geen geld voor.” Uiteindelijk is het doel dat Park Daalhuizen het Sonsbeek van Velp wordt.

En die gekapte bomen? “We hebben aan de gemeente gevraagd of we een deel daarvan mochten hebben”, zegt Van den Brandeler. “Ik heb er twee bankjes van gemaakt en in het park gezet. Ze worden gelukkig goed gebruikt”, zegt hij trots.

Door: Adrienne Huizer, Mediapartner RTV Arnhem