Coalitie Veluwezoom voelt zich geschoffeerd door raad Rheden

Op mooie dagen is het druk op de Posbank Foto: RTV Connect

– De coalitie Veluwezoom is onaangenaam verrast dat de gemeenteraad van Rheden dinsdagavond waarschijnlijk tegen scenario C in het masterplan stemt. De groep werkt sinds juni mee aan de plannen om de Posbank autoluw te maken en was juist blij met de keuze van de colleges van burgemeester en wethouders om voor het meest vergaande plan te kiezen.

“We voelen ons geschoffeerd door de gemeenteraad”, zegt Sascha Pasman, woordvoerder van de coalitie Veluwezoom. In deze groep werken meerdere belangengroepen uit Rheden samen. Onder andere Belang Beekhuizen, het Toeristisch Platform Veluwezoom, Rhedens Dorpsbelang en twee ondernemersverenigingen.

“We hebben maanden en maanden meegepraat”, vervolgt Pasman. Zij raakte betrokken bij de inspraaksessies in juni die helemaal aan het begin van het traject gehouden werden en waar de input vandaan komt om de scenario’s A, B en C op te stellen. Daar ontstond ook de coalitie Veluwezoom die uit veertien groepen bestaat. “En nu in twee dagen ligt er een amendement dat niet is overlegd met de klankbordgroep. Als de raad daar morgen voor stemt, wordt er een plan aangenomen waar geen enkel onderzoek aan vooraf is gegaan en wat met geen enkele belangengroep is besproken.”

Scenario D

VVD, CDA, GPRB en twee raadsleden van D66, goed voor veertien van de 27 zetels, hebben samen een amendement uitgewerkt met een zogenaamd scenario D, dat eerder bekend stond als A-plus. Daarin pleiten ze ervoor om de Posbank af te sluiten bij drukte op piekmomenten. In de praktijk betekent dat dat het gebied afgesloten is op drukke momenten tussen 1 april en 31 oktober. Daarnaast moet de snelheid omlaag van 60 naar 30 kilometer per uur en de Kluizenaarsweg open blijven. Twee jaar na de invoering moet geëvalueerd worden of de maatregelen voldoende effect hebben.

Actie ondernemen

De coalitie Veluwezoom is niet van plan om stil te zitten nu ze dit weten. “We roepen mensen op om morgenavond naar het gemeentehuis te komen”, zegt Pasman. Wat er precies gaat gebeuren is nog onduidelijk. “We hebben maandagmorgen pas tot actie besloten. We zijn nu alles op alles aan het zetten om mensen te verzamelen en we denken nog na over de inhoud.”

Zie ook

Scenario’s zijn startpunt van aanpak drukke Posbank

Rhedenaren willen afsluiten én een bereikbare Posbank

Plan voor volledig autoluwe Posbank lijkt te sneuvelen

Door: Adrienne Huizer, Mediapartner RTV Connect