Masterplan Veluwezoom mogelijk op losse schroeven

Er zijn drie scenario's voor natuurgebied de Posbank Foto: RTV Arnhem

RHEDEN – Het masterplan Veluwezoom staat mogelijk op losse schroeven. Natuurmonumenten, eigenaar van de parkeerplaatsen en de natuur, weet nog niet of ze mee blijven doen als scenario D uitgevoerd wordt. De organisatie blijft van mening dat er iets moet gebeuren om zowel de natuur als de recreant tegemoet te komen.

“Ik hoop dat er een masterplan blijft”, zegt gebiedsbeheerder Jeroen de Koe. “Wij ervaren het probleem dat er veel te veel gemotoriseerd verkeer over de Posbank rijdt. Dat is niet goed voor de natuur, maar dat is vooral ook niet goed voor de mensen die er op bezoek komen. Zij ergeren zich kapot aan al die motoren en auto’s. Met scenario C zouden natuur en recreanten tegemoet gekomen zijn, vindt De Koe. Maar hij heeft nu te dealen met een andere keuze. “Toen ik dinsdagavond naar huis fietste dacht ik ‘zak er maar in’, maar we zullen er toch met zijn allen iets van moeten maken”, beseft de beheerder zich een dag later.

Hoe hij dat gaat doen, weet hij nog niet. “Het scenario moet opgelost worden in het Nationaal Park Veluwezoom en een deel van de voorstellen kan gewoon echt niet uitgevoerd worden”, zegt De Koe. Hij baalt dat er geen contact is gezocht met hem. “Het scenario is heel recent naar voren gekomen. Niemand heeft mij gebeld en gevraagd of het haalbaar is op het terrein. Dat vind ik jammer en onnodig. Ik denk dat we in heel korte tijd hadden kunnen komen tot iets waar we meer tevreden mee zijn dan wat er nu uit is gekomen.”

Geen chaos

Of en hoe De Koe mee gaat werken aan de plannen, moet hij overleggen met de leden van Natuurmonumenten. “We zijn een vereniging, we hebben alleen een beetje veel voetbalvelden om te beheren. De gemeente kan zeggen dat ze scenario D uit gaat voeren, maar onze leden hebben daar ook nog iets over te zeggen.”

Eén van de opties is dat Natuurmonumenten niet meer meewerkt als partner wanneer scenario D uitgevoerd wordt. Voor de gebiedsbeheerder staat één ding wel als een paal boven water: “Ik zou liever met andere partijen aan een oplossing blijven werken dan op eigen houtje, maar meewerken aan een waardeloze oplossing vind ik ook best wel lastig.”

Door: Adrienne Huizer, Mediapartner RTV Arnhem