Natuurmonumenten ‘verbijsterd’ dat auto’s welkom blijven op Posbank

Recreanten op de Posbank. Foto: ANP

RHEDEN – Natuurmonumenten is zwaar teleurgesteld in het besluit om de Posbank niet helemaal af te sluiten voor auto’s en motoren. De Rhedense gemeenteraad besloot dinsdagavond om Nationaal Park Veluwezoom alleen in het hoogseizoen op piekmomenten deels op slot te doen voor gemotoriseerd verkeer.

Hij zat erbij en keek ernaar, Jeroen de Koe van Natuurmonumenten. Hij is beheerder van Nationaal Park Veluwezoom en was dinsdagvond aanwezig bij de Rhedense gemeenteraadsvergadering waar het besluit viel. Hij mocht niets zeggen, alleen maar luisteren. En hij is zeer aangedaan door de beslissing: “Teleurstellend, onbevredigend, verbijsterend.”

Zie ook: Posbank gaat toch niet op slot, nationaal park alleen in hoogseizoen autoluw

Voor De Koe kwam het besluit onverwacht: “Ik had het een paar weken geleden niet verwacht. Dit is niet goed voor de recreanten, niet goed voor de natuur. Ik ben aangesteld om de natuur te beschermen en om mensen van de natuur te laten genieten. Dat zijn twee gelijkwaardige opdrachten. En die zijn allebei met dit scenario niet geholpen.”

Bekijk de video, de tekst gaat daaronder verder.

Niet te meten

Volgens hem is de druk van vooral het gemotoriseerd verkeer immens: “We hebben een probleem en dat moet opgelost worden en daar valt de bodem onderweg.” De Koe zegt dat de politiek niet bij hem is geweest met vragen over het gebied: “Ik vond het vooral teleurstellend dat die partijen dat niet even nagevraagd hebben, want ik had het ze kunnen vertellen. Je ziet het aan de verspreiding van soorten. Er is op alle fronten verstoring. Het is een sluipend proces. Het is dus niet zo dat in 2010 of 2020 een rode lijn is overschreden.”

Zie ook: Geen toekomst voor auto’s en motoren op de Posbank

Volgens hem is het heel lastig om met exacte cijfers te komen: “Het is de optelsom van verstoring van vogels. Het is de optelsom van stikstof, van alle invloeden die verkeer en recreanten op de natuur hebben. Mensen willen maar cijfers en metingen, dat heb ik vanavond ook steeds gehoord. Het is een optelsom. Het is ook moeilijk om het te herleiden tot één iets.”

Geen jankverhaal

De Koe gaat zich nu beraden op hoe het verder moet: “Het probleem met de drukte op de Posbank en de druk op de natuur is niet weg. Dus ik kan wel zeggen ‘ik doe de komende tien jaar niet meer mee’, maar dat is geen optie. Tegelijkertijd vind ik het ook heel lastig mee te gaan in een optie die ik totaal niet zie zitten. Wij hebben op dit onderwerp een ledenraadpleging gehouden afgelopen maanden. Dus ik ga weer terug naar onze directie om te bespreken wat nu wijsheid is.”

Hij heeft nog wel een boodschap aan de politiek: “Ik hoop eigenlijk dat ze begrijpen dat we echt wel weten waar we het over hebben. Want we zitten hier al 110 jaar. Het is geen jankverhaal. Het is gewoon een serieus probleem vanuit klimaat, vanuit biodiversiteit en vanuit stikstof.”

Begin november neemt ook de gemeenteraad van Rozendaal een besluit over het plan. Daarna volgt de uitwerking van het plan.

Zie ook: Plan voor volledig autoluwe Posbank lijkt te sneuvelen