Kasteel Overhagen nu wel voor het nageslacht bewaard

Archeologen bezig in de opgraving Foto: RTV Arnhem

VELP – De resten van Kasteel Overhagen in Velp blijven nu wel voor het nageslacht bewaard. Het kasteel werd in 1530 verwoest, nog voor er ook maar iets op papier vastgelegd werd. De resten zijn onlangs gevonden en worden zorgvuldig gedocumenteerd.

“We gaan nu de laatste resten vastleggen van wat er zichtbaar is”, legt archeoloog Eric van der Kuijl uit. “Daarna leggen we er een signaallaag overheen. Dat betekent dat we worteldoek en een speciale laag zand neerleggen. Zo weet je als je in de toekomst gaat graven, dat er al eens iets gevonden is.” De kleinere vondsten blijven boven de grond en gaan naar het provinciaal depot in Nijmegen.

Er is van alles gevonden tijdens de zoektocht. “We zien vooral heel veel uitbraaksporen”, zegt de archeoloog. “Dat zijn plekken waar geen muren meer staan, maar waar je wel kunt zien dat ze er gestaan hebben. Verder vonden we grachten, slachtafval, munten en huisraad.” Uit recenter tijden werden er musketkogels en een mortier uit de Tweede Wereldoorlog gevonden. “Gelukkig was de mortier al afgegaan en waren het alleen scherven”, zegt Van der Kuijl over de vondst van maandagmorgen.

Geen hordes toeristen

Omwonenden hoeven niet bang te zijn voor toeristen die naar het terrein komen. Na deze week is boven de grond niet meer te zien dat de resten er liggen. Bovenop het voormalige kasteel moet de siertuin van een kwekerij komen. Die zat er tot 2015 ook en wordt nu in ere hersteld, vandaar het archeologisch onderzoek.

Wethouder erfgoed Marc Budel wil het bestaan van kasteel Overhagen wel op een andere manier laten zien. “Dit is een onderdeel van een parelketting aan landgoederen en kastelen. Die loopt van Wageningen tot aan Dieren. Dit is weer zo’n parel erbij. De komende jaren willen we er werk van maken dat toeristen niet alleen naar onze mooie hei en bossen komen, maar ook op die landgoederen gaan kijken. Wat mij betreft hoort Overhagen daarbij.”

Niet helemaal onzichtbaar

Kasteel Overhagen werd in 1530 verwoest door Hertog Karel van Gelre. Enkele jaren later is even verderop landgoed Biljoen gebouwd. De stenen die daarvoor gebruikt zijn, komen uit kasteel Overhagen. Daarmee is het oude kasteel nooit helemaal onzichtbaar geweest. “Je kunt dat ook zien aan de stenen die nu uit de grond komen”, zegt de archeoloog. “Die zijn helemaal netjes schoon gebikt.”

Binnenkort is er na vijf eeuwen ook beeldmateriaal beschikbaar van hoe het kasteel eruit moet hebben gezien voor de verwoesting. “We maken een overzichtstekening. In combinatie met de vondsten kunnen we op basis daarvan de reconstructie van het kasteel maken”, legt de archeoloog uit.

Past bij jubileum

De vondst van het oude kasteel past bij het aanstaande jubileum van de gemeente Rheden, vindt wethouder Budel. “In 2023 bestaan we 450 jaar. Hoe mooi is het om te zien dat er voor die tijd ook al iets was. Daar wil ik iets mee gaan doen in overleg met de hovenier en Geldersch Landschap en Kasteelen, de eigenaar van het terrein.”

Zie ook

Deel van mortiergranaat gevonden in de buurt van blootgelegd kasteel

Verdwenen kasteel na eeuwen teruggevonden

Door: Adrienne Huizer, Mediapartner RTV Arnhem