Beter laat dan nooit voor de bomen op Boomfeestdag

Kinderen van de Holtbanck in Rheden planten bomen tijdens Boomfeestdag Foto: RTV Arnhem

– Leerlingen uit groep 7 van de Holtbanck in Rheden konden woensdag toch nog bomen planten. Normaal vindt Nationale Boomfeestdag in maart plaats, maar dat werd uitgesteld vanwege de coronamaatregelen. De dag verplaatsen naar november is met het oog op de klimaatverandering niet eens zo’n gek idee, vindt de hovenier die meehielp.

“In het voorjaar is het de laatste jaren regelmatig droog”, zegt Cees van der Plas van hoveniersbedrijf Kapona. “Doordat je nu de bomen vroeg in de grond hebt, hebben ze al eerder kunnen wortelen. Ze kunnen dan beter tegen de komende droogte.”

Drie leerlingen plaatsten de eerste boom samen met wethouder Marc Budel in het grasveld aan de Laakweg. Daarna gingen ze in groepjes aan de slag om de overige 46 bomen te planten. “Ik heb er vier geplant”, zegt Feline. Ze weet goed uit te leggen waarom bomen belangrijk zijn: “Voor zuurstof en schaduw en tegen CO2.” Feline had een leuke ochtend, net als haar klasgenoot Stijn die ook nog iets bijzonders vond: “Tijdens het graven vond ik een ijzeren staaf, maar ik herken niet wat het is.”

Verschillende soorten bomen

De bomen zijn geplant op een plek waar eerst een schapenweide was en waar nu een struinpad komt. Er is gekozen voor verschillende bomen. “We hebben gekeken naar diversiteit in kleuren van het blad en de structuur van de kronen”, zegt Van der Plas. “Ook voor de mensen die aan de overkant wonen, zodat je een diverse soort beplanting hebt waarmee het gebied weer interessant wordt.”

“Er zijn elzen geplaatst en diverse astersoorten”, zegt de hovenier. “Maar ook een bijenboom, de kers en de esdoorn”, vult de wethouder hem aan. Zoveel verschillende bomen past in het nieuwe beleid van de gemeente. “We zijn bezig om de monocultuur uit onze bossen te krijgen, door meerdere soorten door elkaar te planten voor een betere biodiversiteit. Dat proberen we ook op andere plekken waar we bomen planten”, sluit de wethouder af.

Door: Adrienne Huizer, Mediapartner RTV Arnhem