Spannende dagen voor carnavalsverenigingen

Polonaise bij CV De Heiknüüters Foto: PR De Heiknüüters

– Het zijn spannende dagen voor de carnavalsverenigingen in de regio. Donderdag is het 11 november, traditioneel betekent dat de aftrap van carnaval. De meeste verenigingen vieren dat in het weekend ervoor of erna. Vooral voor die tweede groep is het spannend met de persconferentie over strengere maatregelen in het vooruitzicht. Sommige van hen wachten die niet af.

De On-Ganse in Arnhem heeft woensdagavond besloten om het Prinsenbal te verschuiven naar januari. “Wij staan voor een sociaal carnaval, een carnaval dat je samen met zijn allen hoort te vieren”, zegt Maaike Lolkema, voorzitter van de Raad van Elf van de vereniging. De On-Ganse viert het Prinsenbal altijd in Musis en heeft al nagedacht over een coronaproof editie met vaste zitplaatsen. “Met alles wat er nu speelt vinden wij dat wij onze verantwoordelijkheid moeten nemen, en dat het niet kan om nu met zijn allen bij elkaar te komen.”

Bij De Heiknüüters in Rheden passen ze nog geen dingen aan. “Wat je hier ziet is dat carnaval veel kleiner van opzet is dan in het zuiden, waar het op straat en in grote massa’s plaatsvindt”, zegt Mariska van Heusden. “Wij doen de aftrap in een zaal waar het hebben van een QR-code verplicht is. Daarnaast kunnen er meer mensen in de zaal dan er daadwerkelijk komen.” Toch kijken ook De Heiknüüters met een schuin oog naar vrijdag. “We houden het in de gaten. Als er toch geluiden komen dat het anders moet, dan gaan we dingen aanpassen.”

Jubileumfeest mogelijk op de tocht

In Renkum is het prinsenbal afgelopen weekend geweest en daar is het goed gegaan, zag Richard Veldt. “We hebben wel twee beveiligers ingehuurd om discussie te voorkomen. Zij deden de controle op QR-codes en onze eigen mensen controleerden de tickets en regelden de garderobe en de munten.” Veldt kijkt dan ook tevreden terug op het weekend. “Het is niet minder gezellig geweest, zelfs niet doordat het vroeger afgelopen was.”

Het eerstvolgende feest voor de vereniging is het jubileumfeest op 11 december. “We bestaan 66 jaar en zijn al een jaar bezig met de voorbereidingen.” Veldt heeft er nog geen zicht op of dat in gevaar komt. “Zoals het nu gaat, kan dat doorgaan. Maar zodra er weer een afstandsmaatregel en een verplichting met mondkapjes komt, gaat dat over. De veiligheid van de eigen mensen en het publiek in het belangrijkst.”

Prinsenbal in januari

Bij de On-Ganse vieren ze het Prinsenbal normaal altijd in januari. Omdat dat vorig jaar niet doorging, is besloten dat te verschuiven naar november om weer eens een goed feestje te vieren. “De zaal hebben we voor januari ook al gereserveerd”, zegt Lolkema. “Dus nu willen we dan alsnog ons Prinsenbal organiseren.”

Als het bal ook in januari niet door kan gaan, heeft de vereniging een probleem. “We hebben geen prins. De prins van het seizoen 2019/2020 is al afgetreden. Hij heeft vorig jaar nog wel digitaal wat dingen gedaan, maar dat gaat dit jaar niet lukken”, zegt Lolkema. De vereniging heeft nog een escape naar februari voor de keuze. Maar Carnaval is op 25, 26 en 27 februari, dus dat wordt wel krap. “In het ergste geval verzinnen we een tijdelijke oplossing”, aldus Lolkema.

Door: Adrienne Huizer, Mediapartner RTV Arnhem