Gerda werkte vanaf dag één in het gemeentehuis in De Steeg

Gerda Peters op de plek waar ze in 1978 begon Foto: RTV Arnhem

– Het gemeentehuis van Rheden in De Steeg sluit vrijdag de deuren. Na ruim 43 jaar is het tijd voor nieuwbouw op dezelfde locatie. Tussen de verhuizers zijn op de laatste dag nog een aantal ambtenaren aan het werk. Eén van hen is Gerda Peters. Ze begon hier met haar eerste baan op 15 augustus 1978, de eerste dag dat het gemeentehuis open was, en werkt er tot de laatste dag.

“Het is toch wel een beetje een vreemde, melancholische dag”, zegt ze in kamer 327, op de plek waar ze in de zomer van 1978 begon op de afdeling gemeentewerken. Tegenwoordig heet dat ruimtelijke ordening. “Ik werk 43 jaar hier, maar heb niet altijd dezelfde functie gehad. Ik ben ook kabinetschef van de burgemeester geweest. Dan regel je alles rondom de koninklijke onderscheidingen en relatiegeschenken. En nu ben ik bestuursadviseur van het college van burgemeester en wethouders.”

Van haar eerste dag weet ze nog veel. “Ik woonde in Dieren en kwam op de fiets. Ik had geen idee waar ik mijn fiets neer moest zetten of waar de ingang was. Het was mijn eerste echte baan, dus dat was al spannend, en dan ook nog in een nieuw gebouw.” Ze kan zich zelfs nog herinneren dat er op de gang vlakbij haar toenmalige kantoor een prikklok hing. “Dan staken we daar die kaart in voor we begonnen en als we weer naar huis hingen.”

Afkicken in coronatijd

Peters heeft het altijd naar haar zin gehad in het gebouw en gaat best wat dingen missen. “Alle plekken eigenlijk wel. Overal heb je herinneringen aan je collega’s waar je mee gewerkt hebt. Maar het is meer het gebouw op zich.” De omloop is zo’n plek die ze gaat missen. “Dat is op de eerste verdieping. Hier hadden we altijd recepties en leuke oudejaarsbijeenkomsten”

Een andere plek is de kantine, die in aanloop naar de verhuizing meer als opslagplek dienst doet. Alleen aan de keuken die erin zit is nog te zien dat het ooit de kantine was. “Vroeger ging je daar gezellig met z’n allen naar toe. Maar ja, nu in die coronatijd is dat er ook al niet meer bij. Dus ik ben eigenlijk al een beetje aan het afkicken”, zegt ze lachend.

Opening in tweede kwartaal 2024

In december 2020 is besloten dat er een nieuw gemeentehuis zou komen. Het college van burgemeester en wethouders wilde het liever strippen en opnieuw opbouwen, maar de gemeenteraad besloot anders. Het gebouw wordt kleiner, maar niet alles gaat verloren. Onder andere hout uit de raadzaal komt terug in het plafond van de nieuwe zaal. Maar voor het zover is moet het oude pand worden leeggehaald en gesloopt. Voor kerst verschijnen de bouwhekken eromheen en dan wordt eerst asbest verwijderd.

De echte sloop moet rond de zomer van 2022 starten en in september klaar zijn. Volgend jaar rond deze tijd begint volgens planning de bouw van het nieuwe gemeentehuis, dat in het tweede kwartaal van 2024 in gebruik genomen wordt. Peters weet nog niet of ze daar ook op de eerste dag begint. “Ik moet officieel tot mijn 67e, ik heb de plannen gezien en vind het hartstikke mooi. Dus het zou kunnen, maar ik weet het nog niet.”

Door: Adrienne Huizer, Mediapartner RTV Arnhem