Opnieuw onrust over losloopterrein Rozendaalse veld

Hondeneigenaren voor het gemeentehuis in De Steeg Foto: RTV Arnhem

– Er is opnieuw onrust ontstaan onder gebruikers van het Rozendaalse veld. Na de mogelijkheid dat het veld niet meer met de auto te bereiken was, is het nu het recreatiezoneringsplan van de provincie dat voor opschudding zorgt. En dus is er weer een petitie opgestart, die gretig getekend wordt.

“Hij is inmiddels ruim 2300 keer ondertekend”, zegt Theo Kooijmans, één van de initiatiefnemers. “We zijn er anderhalve week geleden mee begonnen. Binnen een dag stonden er duizend handtekeningen onder.” Naast de digitale petitie hangt er ook één op de parkeerplaats bij het Rozendaalse veld. Het is niet bekend hoeveel handtekeningen daar op staan en of er dubbele exemplaren tussen zitten.

De petitie is opgestart tegen de aanlijnplicht, die er eigenlijk moet komen als het Rozendaalse veld naar recreatiezone B gaat. Nu is dat nog A, maar de provincie is bezig met het opnieuw indelen van recreatiegebieden. “B betekent dat er nog veel mogelijk is, zeker voor wandelaars en mountainbikers”, legt Kooijmans uit. “Maar voor de hondenbezitters betekent het dat zij hun dieren voortaan aangelijnd uit moeten laten. Dat is zo jammer want het is belangrijk voor dieren en mensen dat zij elkaar ontmoeten. Het is goed voor de socialisatie van de honden en het gaat eenzaamheid onder sommige baasjes tegen.”

Meer dan alleen petitie

Naast de petitie, die Kooijmans aan wil bieden aan de provincie, heeft hij ook een brief gestuurd waarin hij zijn argumenten op een rijtje zet. “Ik heb daar woensdagmorgen reactie op gekregen dat de eigenaar, de gemeente Rheden, het laatste woord heeft om het gebied wel of niet open te houden.”

Onlangs dienden vier raadsleden van VVD, D66 en GPRB in Rheden al een motie in om het college van B&W op te dragen zich te verzetten tegen de voorgenomen aanlijnplicht. Over deze motie zou dinsdagavond gestemd worden, maar dat is niet gebeurd. De raadsleden willen wachten wat het definitieve voorstel wordt van de provincie en er dan over discussiëren. In januari wordt er door de leden van Provinciale Staten gesproken over de recreatiezonering en daar zal Kooijmans ook zijn standpunt laten horen. “Ik ga inspreken tijdens die vergadering.”

Terug de politiek in

Alle commotie rondom het Rozendaalse veld en het Masterplan Veluwezoom heeft Kooijmans alvast doen besluiten terug te keren in de politiek van Rheden. Hij zat tot 2006 in de gemeenteraad voor Leefbaar Rheden. “Ik kwam veertig stemmen te kort voor een zetel. Eigenlijk had ik een hertelling aan moeten vragen, maar ik had toen ook veel te weinig tijd naast mijn werk. Ik werk nog steeds fulltime, maar krijg binnenkort meer tijd.”

Daarom wil hij nu een poging waren terug te keren. “Ik heb een nieuwe partij opgericht, Volkspartij Politiek Rheden, en richt me daarbij op rechterkant van het spectrum. De mensen die op de PVV, BBB, Code Oranje en JA’21 stemmen. Ik erger me mateloos aan het gedoe met de boeren, het klimaatbeleid, de macht van Europa en de immigratie. Dat heeft lokaal ook gevolgen en daar wil ik aandacht voor vragen.”

Op zoek naar gelijkgestemden

Kooijmans is nu op zoek naar gelijkgestemden. “Ik moet een kieslijst maken en die voor 22 januari inleveren om op 16 maart mee te kunnen doen.” Hij erkent dat het een race tegen de klok is. “Ik heb nog twee maanden. Ik hoop dat er mensen enthousiast zijn en mee willen doen.”

Door: Adrienne Huizer, Mediapartner RTV Connect