SP verdwijnt in Rheden uit gemeenteraad

Het gemeentehuis in De Steeg Foto: RTV Arnhem

– De SP verdwijnt in Rheden uit de gemeenteraad. De partij krijgt onvoldoende mensen bij elkaar die op de lijst voor de gemeenteraadsverkiezingen willen. Woensdagavond werd de knoop doorgehakt.

“De stemming was niet heel vrolijk”, zegt afdelingsvoorzitter Tamara Koppelaar. “Het is een enorme stap om te nemen, dat doe je niet zomaar. We hebben heel hard ons best gedaan om een lijst te hebben, maar soms moet je de conclusie trekken dat de basis te smal is.” Koppelaar legt dat uit met een voorbeeld. “Je moet uit gaan van een aantal zetels dat je verwacht. Dat is ergens tussen de twee en de vijf en dan heb je het dubbele aantal kandidaten nodig voor het geval je uitvallers hebt in een periode.”

Enkele andere partijen in de Rhedense gemeenteraad herkennen het beeld dat de lijst samenstellen moeite kost. “We hebben moeite gehad om de lijst te vullen”, zegt Sjir Hanssen van de VVD. “Maar uiteindelijk hebben we een mix van ervaring en nieuwe kandidaten op de lijst gekregen.” De PvdA heeft zelfs een lijst van twintig kandidaten. “Het vraagt wel activiteit van uit de partij, je moet mensen er echt bij betrekken”, zegt campagneleider Marleen Noorland. “Maar toch zien we ook dat kandidaten zichzelf melden.”

Bij het CDA herkennen ze het beeld van actief benaderen. “Je moet je hele netwerk benaderen”, ziet voorzitter van het bestuur Jeroen van Gessel. “Het staat niet bovenaan de lijstjes van mensen, je moet er veel moeite voor doen en mensen actief benaderen.” Bij zijn partij heeft dat succes. “Onze samenstelling gaat goed, we hebben een vaste achterban maar ook nieuwe mensen weten te vinden.”

Weg, maar niet verdwenen

De partij mag dan straks niet meer in de gemeenteraad zitten, stilzitten is er niet bij. “Voor de SP is de gemeenteraad een middel, geen doel”, zegt Koppelaar. Ons doel is de directe woonomgeving van leden en inwoners wat aangenamer maken, daar gaan we mee door. Dat kan door brieven te sturen, in te spreken bij de gemeenteraad en desnoods door te demonstreren. We kunnen ons nog steeds laten horen, onze basis is sterk.” Koppelaar gaat er vanuit dat de SP in 2026, wel weer mee doet aan de verkiezingen. “Honderd procent garantie heb je nooit, maar ik heb geen twijfel. Dan is corona hopelijk ook over en is er meer fysiek contact mogelijk met leden. We merken nu dat dat ons echt parten speelt: je bent minder zichtbaar en digitaal vergaderen is gewoon een drempel.

Stuk voor stuk vinden de partijen het jammer dat de SP na 16 maart niet meer in de gemeenteraad te vinden is. “Als je vier zetels hebt en je doet niet mee, dan betekent dat wel wat”, zegt Hanssen. “Het is spijtig”, vult Van Gessel hem aan. “We hoorden het met de nodige verbazing, want het is een heel actieve club.” Noorland noemt het “een enorme dreun, we gaan ze missen op links.”

Door: Adrienne Huizer, Mediapartner RTV Connect