Zo komt het gemeentehuis van Rheden eruit te zien

Het nieuwe gemeentehuis Foto: DP6 architecten

– Het is duidelijk hoe het nieuwe gemeentehuis van Rheden eruit komt te zien. De raadsleden mochten nog kiezen uit verschillende varianten voor de buitenkant, dinsdagavond werd over de laatste details beslist.

Er kon bijvoorbeeld nog gekozen worden over hoe het gemeentelogo in de gevel moest komen. Gegraveerd in glas of in reliëf uitgewerkt in baksteen of hout. De keuze is gevallen op baksteen en het wapen komt in dezelfde hoek waar het nu ook zit: links op de voorgevel. Grote verschil is dat daar dan de raadzaal zit die vanaf de weg zichtbaar wordt omdat er veel met glas gewerkt zal worden. In dat glas zitten tegen die tijd zonwerende elementen, zodat zonneschermen niet nodig zijn en het gebouw ook op zonnige dagen zijn open karakter behoudt. Ook over het patroon van de zonwerende elementen mochten de raadsleden mee beslissen.

Bij het ontwerp is rekening gehouden met de plek waar het gemeentehuis staat: tussen de IJssel en de Veluwezoom. In het gebouw komt om twee redenen een knik. Enerzijds geeft dat de bocht in de IJssel aan die ter hoogte van De Steeg ligt, anderzijds zit er in het perceel waarop het gebouw komt te staan een knik. Het groen van de Veluwezoom wordt door het gebruik van planten als het ware naar binnen gehaald. De keuze voor baksteen is, naast economisch, ook historisch omdat in de gemeente vroeger meerdere steenfabrieken stonden.

Kleiner dan huidige gemeentehuis

Het nieuwe pand wordt een derde kleiner in oppervlakte dan het huidige gebouw. Nu zijn er ruim 9000 vierkante meters, daar blijven er 6000 van over. De overkapping waar je nu onderdoor rijdt om op de parkeerplaats te komen verdwijnt, net als de parkeerplaats rechts. Hier komt een gebied voor infiltratie van regenwater, de bomen blijven wel staan. Parkeren kan in de toekomst links van het gebouw. Alle plekken waar de inwoner terecht kan, komen op de begane grond zoals de raad- en trouwzaal, maar ook de balies voor burgerzaken. Kantoren zijn op de verdiepingen te vinden.

Afbeelding
De nieuwe raadzaal met in het plafond hout uit de oude raadzaal Foto: DP6 architecten

Niet alles uit het pand uit 1978 verdwijnt. De engel die in het gebouw hing, krijgt in het nieuwe atrium weer een plekje. Daarnaast zijn er diverse schilderijen die gebaseerd zijn op de omgeving waar rekening mee gehouden is bij het ontwerp. De glas-in-loodpanelen die nu in een van de vergaderzalen hangen en nog uit het vorige gemeentehuis komen, zijn straks ook in het nieuwe gebouw terug te zien. Datzelfde geldt voor het hout uit de raadzaal, dat komt terug in het plafond van de nieuwe raadzaal. Bovendien wordt het gebouw geplaatst op de huidige kelder. Dat was een wens omdat die goed gebruikt kan worden voor het bewaren van het archief.

Open in eerste kwartaal 2024

Voor het zover is, moet er nog veel gebeuren. Iedereen is inmiddels verhuisd en heeft een nieuwe werkplek gevonden. Voor Kerst staan de hekken om het pand en wordt met de sloop begonnen. Eerst wordt asbest verwijderd en de spullen die opnieuw gebruikt worden, worden eruit gehaald. In september 2022 moet het hele gebouw, op de kelder na, verdwenen zijn.

Afbeelding
Het nieuwe gemeentehuis met de raadzaal op de voorgrond en de knik ongeveer in het midden Foto: DP6 architecten

Volgend jaar december wordt dan begonnen met de bouw van het nieuwe pand. Begin 2024 moet dat klaar en opgeleverd zijn. De bedoeling is dat er vanaf februari/maart 2024 weer gewerkt wordt vanuit een eigen gemeentehuis. Tot die tijd zijn de locaties op diverse plekken in en buiten de gemeente te vinden.

Zie ook

Het gemeentehuis van Rheden is dicht, en nu?

Rheden krijgt nieuw gemeentehuis van 18 miljoen

Door: Adrienne Huizer, Mediapartner RTV Connect