Imposante zeearend zien? Dit is het moment

Zeearend en veel kleinere buizerd. Foto: Joey Braat

– De zeearend wordt door liefhebbers van de imposante roofvogel ook wel de ‘vliegende deur’ genoemd. Niet zo gek, als je bedenkt dat zeearenden een spanwijdte kunnen hebben van bijna 2,5 meter.

Het aantal broedparen in ons land is de afgelopen jaren toegenomen. Ook langs de grote rivieren in Gelderland leven zeearenden. En in deze tijd van het jaar heb je een grote kans om zo’n enorme vogel te zien, vertelt ecoloog Pieter Baalbergen.

Op een rustig plekje langs de IJssel heeft Baalbergen zijn telescoop op een statief gezet. In een bosje aan de overkant van de wei hebben zeearenden een nest gebouwd. De vogels zijn bezig om hun nest weer op orde te brengen, vertelt Baalbergen.

Dat maakt de kans dat je een zeearend ziet groter. Baalbergen is op pad met BuitenGewoon-verslaggever Laurens Tijink. Samen kijken ze uit naar de vogel. Maar hoe weet je zeker dat je te maken hebt met een zeearend en niet met een buizerd of een andere roofvogel? “Als je twijfelt dan is het hem niet.”

Luister naar de radioreportage (1-3)

Dit jaar zijn er 17 broedparen geteld in ons land. Vijftien jaar geleden broedde er hier voor het eerst een zeearend. Dat er steeds meer zeearenden in ons land leven, komt vooral doordat het de vogels elders in Europa voor de wind gaat, denkt Baalbergen.

Daardoor gaan meer zeearenden op zoek naar nieuw leefgebied. De vogels die tijdens zo’n verkenningsvlucht in ons land terechtkomen, ontdekken hier een gebied dat tegenwoordig prima geschikt is voor de imposante roofvogels. Zo is er voldoende voedsel.

Zeearenden eten onder meer vis, watervogels en aasdieren. En in de omgeving van grote waterplassen en rivieren staan hoge bomen waarin ze een nest kunnen bouwen om zich voort te planten. Deze tijd van het jaar gaan vooral de jongere vogels rondzwerven, op zoek naar nieuw leefgebied. Dat maakt de kans dat je een zeearend ziet vliegen veel groter.

Mogelijk meer roofvogels door komst wolf

Ook andere grote roofvogels duiken steeds vaker op in ons land. Als voorbeeld noemt Baalbergen de steenarend en de lammergier. Het zou goed kunnen dat de wolf hierbij een rol speelt, vertelt Baalbergen…

Luister naar de radioreportage (2-3)

Even kijken of er nog sprake is van ‘liefde’

In het vroege voorjaar zijn zeearenden aan het baltsen. Dat is de tijd van het jaar waarin de vogels zich voortplanten. Ook nu vertonen de zeearenden een soort baltsgedrag, aldus ecoloog Baalbergen. Het lijkt wel of koppeltjes nu onderzoeken of er nog sprake is van liefde.

Ook wordt het oude nest op orde gebracht, zodat de vogels zich daar in het vroege voorjaar minder druk om hoeven te maken. Baltsende zeearenden staan niet bekend om allerlei indrukwekkende capriolen in de lucht. Het is het geluid dat indruk maakt…

Luister naar de radioreportage (3-3)

Marco Valk maakte een aantal jaren geleden deze video van jagende zeearenden.

BuitenGewoon Radio is iedere zondag tussen 7.00 en 10.00 uur te beluisteren in het programma Zin in Zondag op Radio Gelderland.

BuitenGewoon is het natuurplatform van Omroep Gelderland.

Volg ons op:

Of word lid van onze Facebookgroep Natuur in Gelderland.