Weggeefwinkel Dieren voor onbepaalde tijd dicht

Winkel 4Noppes in Dieren Foto: RTV Connect

– Weggeefwinkel 4Noppes in Dieren sluit na deze week voor onbepaalde tijd de deuren. De afgelopen coronaperiode heeft veel tijd en energie gekost, die niet aan zaken besteed kon worden om de winkel open te houden. De sluiting wil de stichting achter de winkel gebruiken om dat op te pakken.

“We zijn al vijf jaar bezig om een afdak te bouwen achter de winkel”, zegt voorzitter Trix Kruger van 4Noppes. “Door omstandigheden duurt dat heel lang. Maar nu doen we mee met Kern met Pit en moet dat voor het einde van het jaar gerealiseerd zijn om de 1.000 euro die erbij hoort te krijgen. Dat is bijna een derde van ons normale jaarbudget. Daarnaast hebben we twee nieuwe bestuursleden, we kunnen deze tijd gebruiken om hen fatsoenlijk in te werken.”

Aanleiding voor de sluiting zijn deels de nieuwe coronamaatregelen. Er werd verwacht dat de QR-code gescand moest worden van bezoekers. Maar dat hoeft niet. Toch gaat de winkel dicht en dat is ergens wel zuur. “We hebben het afgelopen jaar 2500 verschillende klanten gehad”, zegt Kruger. Ze weet dat omdat er eerder met tijdsloten en afspraken is gewerkt. Nu wil ze dat niet. “Het kost zoveel tijd, ik ben soms veertien uur per dag met 4Noppes bezig. Die tijd kan ik niet voor andere zaken gebruiken, die net zo goed aandacht verdienen.”

Klanten vinden het jammer

De klanten van 4Noppes vinden de sluiting jammer. “Ik kom hier iedere week wel een keer”, zegt Arie die er speciaal voor uit Zutphen komt. “En dat zou ik niet doen als ik het geen fijne winkel zou vinden.” Samen met zijn vriendin snuffelt hij rond. Ze komen voor een spaarpot, maar gaan naar huis met een kerstman. Rachel komt even later spullen brengen en zoekt meteen nog wat uit. “Ik kom kijken of er een dam- en schaakbord zijn.” Ze neemt gelijk ook nog een ander spelletje mee. “Soms breng ik het later ook terug. Als ik er dan weer iemand mee de deur uit zie lopen, ben ik ook blij.”

De sluiting is voor onbepaalde tijd, maar zeker niet definitief zegt Kruger. “We sluiten tijdelijk, maar we kunnen er geen einddatum aan geven. We weten niet hoe het met corona loopt en wat er nog meer aan maatregelen komt.” Klanten kunnen woensdag en donderdag nog van 11.00 uur tot 15.00 uur terecht om spullen in te leveren en mee te nemen.

Door: Adrienne Huizer, Mediapartner RTV Connect