Hulpsinterklazen in actie voor minima in Doesburg en Dieren

Hulpsinterklazen komen in actie voor klanten van de voedselbank Foto: RTV Connect

– Pakjesavond is in aantocht en dat betekent gespannen gezichtjes: zou de goede Sint wel komen? Voor kinderen van ouders die een pakket van de Voedselbank krijgen is dat helemaal de vraag. Om hen toch een leuke avond te bezorgen komen er hulpsinterklazen in actie in Doesburg en Dieren.

“We werden geïnspireerd door het uitdeelpunt in Zevenaar”, vertelt initiatiefnemer Vanessa Wissink. “Daar loopt de actie al vanaf 2012.” Maar er zijn meer uitgiftepunten. “Vorig jaar zijn we daarom in Doesburg gestart en dit jaar ook in Dieren.” Bij het uitgiftepunt van de Voedselbank in de Hanzestad zijn ze blij met de actie, vertelt vrijwilliger Marjolijn Kosterman. “Het is heel belangrijk, zeker om te laten zien dat we voor een ander wat over hebben en om de armoede op de kaart te zetten.”

De animo onder de hulpsinterklazen is groot. “We hebben dit jaar 83 kinderen en ze zijn allemaal geadopteerd”, zegt Wissink. “Er waren zelfs mensen die meerdere keren vroegen of ze niet nog een verlanglijstje konden krijgen, maar ik had echt niks meer.” Een gezin adopteerde twee kinderen, maar wil er volgend jaar wel vier adopteren. “Mijn vader en moeder hebben cadeautjes gehaald voor een kind, en mijn broer en ik ook. Volgend jaar willen we er allemaal eentje doen, het is zo leuk om te doen!”, vertelt een van de hulpsinterklazen enthousiast als ze de zak met cadeaus komt brengen. En ze is niet de enige. Iedereen die cadeaus in komt leveren is blij dat ze iets voor een ander kunnen doen.

Meepraten op school

Onder de klanten van de Voedselbank is veel dankbaarheid voor wat er voor hen gedaan wordt. “Mensen hebben zo toch een leuke avond en we kregen echt leuke reacties vorig jaar”, zegt Wissink. Kosterman vult aan: “De meeste klanten vinden het heel erg attent en lief en de kinderen zijn er heel blij mee. Vorig jaar zeiden diverse mensen ‘ik hoop dat het een vervolg krijgt’ en dat is er dus nu.”

Kinderen van ouders die een voedselpakket krijgen, kunnen zo toch vertellen op school over een leuke Pakjesavond. “Als je met je vriendjes en vriendinnetjes speelt en iedereen heeft het over Sinterklaas en cadeautjes die ze gekregen hebben, dan kunnen zij ook mee praten over wat ze gekregen hebben en dat ze een leuke 5 december hebben gehad”, legt Wissink het idee achter de actie uit. “Iedereen doet mee.”

Kinderen krijgen wat ze verlangen

Om te zorgen dat de kinderen krijgen wat ze verlangen, worden er verlanglijstjes meegegeven met de voedselpakketten. Die worden weer ingeleverd en anoniem verspreid onder de hulpsinterklazen. Het bedrag dat per kind uitgegeven wordt is 15 euro, om scheve gezichten te voorkomen. De leeftijden van de kinderen waar lijstjes voor ingeleverd zijn variëren van 0 tot 14 jaar. “Maar de vrijwilligers weten van sommige gezinnen dat er nog oudere kinderen thuis wonen, daar doen we dan een cadeaubon voor”, zegt Wissink.

Afbeelding
De stapel met gevulde zakken Foto: RTV Connect

Omdat er naast de cadeaus ook geld gedoneerd wordt, kan de zak, naast de eventuele cadeaubon, aangevuld worden met een gezelschapsspel per gezin en wat lekkers. Wissink: “We hebben 42 gezinnen, een spel is gemiddeld twintig euro, dus volgens mij is het wel redelijk uit te rekenen hoe groot de animo is.” Na de inname van de cadeautjes gaan de zakken naar de uitgiftepunten van de Voedselbank, waar ze aan de gezinnen mee gegeven worden met de voedselpakketten.

Door: Adrienne Huizer, Mediapartner RTV Connect