Dit kartteam werkte samen met Max Verstappen én Lewis Hamilton

Max Verstappen in een kart van CRG Holland. Foto: Michel Vacirca

– Voor kartteam CRG Holland is de ontknoping van de Formule 1 extra speciaal. Het bedrijf in Dieren was betrokken bij de eerste jaren in de racewereld van Max Verstappen én van zijn grote rivaal Lewis Hamilton. Deze twee coureurs strijden morgen tegen elkaar om het wereldkampioenschap van de hoogste klasse in de autosport.

Als negenjarige begon Verstappen bij CRG. Vijf jaar lang – met tussendoor een uitstapje van een halfjaar naar een ander team – reed hij namens dit team wedstrijden in de kart. Verstappen won veel, met als hoogtepunt een wereldkampioenschap. In 2014 maakte hij de overstap naar de autosport. Een jaar later debuteerde de succesvolle Nederlander al op het hoogste niveau, de Formule 1.

Afbeelding
Max Verstappen van CRG Holland in actie bij een kartwedstrijd. Foto: Michel Vacirca

Net als bij Verstappen kwamen CRG en Hamilton ook met elkaar in contact via het karten. Dit gebeurde toen Verstappen nog een stuk jonger was en niet bij het team zat. CRG veroverde in die tijd met Giedo van der Garde een wereldkampioenschap. Hamilton reed ook in de kart en was geïnteresseerd in de afstellingen van de kart van het succesvolle CRG. Zo leerden ze elkaar kennen.

Karts van Verstappen en Hamilton in eigen bezit

De relatie tussen Verstappen (24) en Hamilton (36) en CRG is nog steeds goed. Beiden gaven hun kart aan het team uit Dieren. “Die van Max staat bij ons in het bedrijf. De kart van Hamilton is momenteel op een beurs”, zegt een trotse Michel Vacirca, eigenaar van CRG. De Eerbeker had overigens ook Nico Hülkenberg meerdere jaren onder zijn hoede. Na racen bij CRG bereikte de Duitser ook de Formule 1.

Kijk naar een interview met Michel Vacirca:

Vacirca zit morgen tijdens de Formule 1-race in Abu Dhabi niet thuis op de bank. Hij is bij een wedstrijd op de kartbaan in Berghem in Brabant, maar zegt de apotheose wel te gaan volgen. Vacirca: “Tijdens kartwedstrijden heb ik vaak een iPad mee waarop ik de race kan zien.”

Eerste wereldtitel

Verstappen gaat zondag proberen geschiedenis te schrijven door als eerste Nederlander een wereldtitel te pakken. Over het antwoord op de vraag wie Vacirca liever ziet winnen, hoeft hij niet lang na te denken. “Max. Met hem heb ik meer een band en ben ik closer. We waren twintig uur per week met elkaar onderweg toen hij in mijn team zat.”