‘De bankrekening is bijna leeg’, horeca is het spuugzat en komt in actie

Als protest hangt er een ludiek verkoopbord op dit restaurant in Rheden. Foto: Persbureau Heitink/Jean-Marc Regelink

– Terwijl winkels en kappers weer open mogen, is er voor de horeca geen versoepeling aangekondigd tijdens de coronapersconferentie vrijdagavond. De sector baalt als een stekker en komt in actie.

Ze zijn boos, teleurgesteld en verdrietig over alle coronaregels. Alma Overeem heeft met haar man Jerry een restaurant in Rheden. Ze zijn klaar met de het huidige beleid. “We wisten wel dat we nu niet open zouden gaan. Maar we snappen het niet. Waarom mag je wel sporten en in een gymzaal allemaal door elkaar rennen, maar niet keurig op afstand aan tafel in een restaurant zitten?”

‘Eerst zien, dan geloven’

De sluiting blijft nog minstens tien dagen, dan gaat het kabinet kijken naar mogelijke versoepelingen voor de horeca. “Wij hopen op 1 februari, maar we durven nergens vanuit te gaan”, zegt Alma. “Dat hebben we wel geleerd van de vorige lockdowns, het maakt je erg onzeker. We zijn murw geslagen doordat we ons telkens moeten aanpassen. Van sluiting naar opening naar beperking tot vijf uur naar sluiting.”

Zie ook: Winkels en kappers weer open, horeca en theaters niet: ‘Ik snap dat het compleet oneerlijk voelt’

Er is een gebrek aan perspectief, vindt de horecaonderneemster. Hoewel minister-president Rutte in de persconferentie wel aankondigde dat er een langetermijnvisie aankomt, is dat voor Alma nog niet genoeg: “Eerst zien, dan geloven.”

Wij kunnen veilig open

Restauranthouder Martin Huning

“Die langetermijnvisie is echt nodig”, zegt ook Martin Hüning, horecaondernemer in Aalten en bestuurslid van de Gelderse afdeling van Koninklijke Horeca Nederland. “Hopelijk kunnen we binnen een maand weer open en door naar de zomer. Maar wat gebeurt er als het weer kouder wordt in het najaar? Daar moet nu al een plan voor komen.”

Zie ook: Musea en theaters zijn het wachten zat, bioscoop gaat uit protest open

Zaterdag opent Hüning de deuren van zijn restaurant als protest. “Daarmee geven we een signaal af”, vertelt de ondernemer. “We hebben de burgemeester achter ons staan en er wordt niet gehandhaafd. We willen dat vertrouwen niet beschamen dus we gaan het netjes doen: mondkapjes op en de anderhalve meter is verplicht. Wij kunnen veilig open.”

Martin Hüning. – Foto: Omroep Gelderland

Vanuit meer hoeken komen er signalen dat er horecagelegenheden toch hun deuren openen. Bijvoorbeeld restaurant Campman in Renkum. “Wij willen laten zien dat wij verantwoord open kunnen net als de winkels, kappers, nagelstudio’s, sportscholen en alle andere takken die groen licht hebben gekregen”, schrijft het restaurant op Facebook.

Makelaar Mark Rutte

Alma protesteert ook, maar dan met posters op het raam: ‘Te Koop! Voor informatie zie makelaar Mark Rutte.’ Het restaurant redt het nog wel ondanks alle maatregelen, maar hiermee wilde ze een duidelijk signaal afgeven. “Het beleid gaat ons echt aan het hart.”

De poster is niet alleen een protest richting het kabinet, het is een protest naar iedereen. “Mensen hebben zelf ook verantwoordelijkheid: houd afstand als je afstand moet houden, en als je ergens met vier mensen mag zijn, kom dan ook met vier mensen”, zegt Alma. Voorlopig blijven de posters nog even hangen.

Alles raakt op, de bankrekening is bijna leeg

Horeca-ondernemer Alma Overeem

“We proberen positief te blijven, maar dat lukt soms niet meer”, vertelt ze met een snik in haar stem. “Alles raakt op, de bankrekening is bijna leeg. Je bent twintig jaar bezig met je restaurant en nu heb je niks meer.” De situatie frustreert en emotioneert haar. “Maar we zijn gezond en ik heb een lief gezin, dat is het belangrijkste. Dus daar houd ik me aan vast.”