Ook Uniek Sporten Rheden helpt mensen met hulpmiddelen

Marieke Foto: Uniek Sporten Uitleen

– Marieke is 44 jaar en heeft Cerebrale Parese. Ze leende vorig jaar 6 maanden lang een gratis handbike via ‘Uniek Sporten Uitleen’. Deze gratis uitleen dienst is ook beschikbaar voor iedereen met een handicap in de gemeenten Rheden en Rozendaal.

Vroeger genoot Marieke van paardrijden, zwemmen en fitnessen. En nu kan ze weer buiten sporten dankzij een handbike van het fonds ’Uniek Sporten Uitleen’.

Marieke: “Ik heb op zeer jonge leeftijd Cerebrale Parese opgelopen waardoor ik onder andere spastisch ben en met een rollator loop. Ik vind sporten altijd heel erg fijn. Het is goed voor mijn lichaam, maar ook voor mijn geest. Tijdens het sporten kan ik mijn gedachten even op andere dingen zetten”.

Hoe kwam je bij Uniek Sporten Uitleen?

“Ik was aan het nadenken over wat mij leuk leek om te doen. Paardrijden gaat niet meer, het is helaas lichamelijk te zwaar. Ik was op zoek naar een andere sport en kwam toevallig op internet de sport handbiken tegen. Ik dacht altijd dat dat niks voor mij was.

Via google kwam ik op de website van Uniek Sporten Uitleen Rheden terecht. Het leek mij direct een goed initiatief aangezien ik op deze manier niet een aantal weken, maar een aantal maanden het handbiken kon uitproberen. Zo kon ik goed proberen of het toch iets voor mij is”.

Hoe bevalt de uitleen van hulpmiddelen?

Marieke vertelt dat de hulpmiddelen haar goed bevallen. “Ik vind het weer heerlijk om in de buitenlucht te sporten. Even lekker alleen, met mijzelf, mijn gedachten en de wind door mijn haren. Het gevoel wat ik vroeger met paardrijden had, heb ik nu weer terug! Ik merk ook echt dat mijn conditie vooruitgaat door het handbiken, mijn hartslag gaat ontzettend omhoog tijdens een ritje. ”

Ze adviseert iedereen die het nodig heeft om er gebruik van te maken.

“Je kan hierdoor zoveel uitproberen. En niet voor even, maar voor 6 maanden lang! Dat vind ik zo prettig. Natuurlijk is het ook belangrijk voor iedereen om te sporten. Onderwijs, een huis, een baan het is allemaal heel belangrijk, maar sporten hoort eigenlijk ook in dat rijtje thuis. Sporten moet ook een onderdeel van je leven zijn. Ik ben in ieder geval enthousiast. Ik wil na de uitleen periode dan ook zeker zelf een handbike aanschaffen! Ik heb gehoord dat je daar ook nog hulp mee kan krijgen via Uniek Sporten. ”

Door: Martin Slijper, Mediapartner Studio Rheden