GroenLinks Rheden wil actie tegen papierverspilling in de brievenbus

Brievenbus Foto: Studio Rheden

– 30 kilo per jaar. Zoveel reclame valt er elk jaar op de mat bij mensen die geen sticker op hun brievenbus hebben. En dat terwijl de meeste mensen de gemiddeld 25 folders die ze wekelijks door de bus krijgen, ongelezen weer in de papierbak gooien. Dit is een enorme verspilling, die GroenLinks Rheden graag aan wil pakken.

Geen sticker? Geen reclame
GroenLinks diende daarom bijna twee jaar geleden al de motie “Geen sticker? Geen reclame” in.

De partij roept in deze motie op de zaak om te keren: iemand ontvangt alleen reclame als ze wel een bepaalde sticker op hun brievenbus plakken. Mensen die folders willen ontvangen kunnen dat dus gewoon blijven doen. Maar de ongewenste folders voorkomen we hiermee. In een aantal andere gemeenten in Nederland is dit al ingevoerd.

Omdat er destijds nog rechtszaken liepen tegen de plannen van andere gemeenten, gaf het College aan met de uitvoering van de motie te willen wachten. Maar inmiddels ligt er al enige tijd een uitspraak: het invoeren van een ‘omgekeerde’ sticker mag gewoon.

GroenLinks wil daarom actie zien van het college van Rheden, zo schrijft de partij. Zij stelt daarom nu schriftelijke vragen over de uitvoering van de motie.

“Er wordt nu enorm veel papier verspild aan reclamefolders waar mensen niet op zitten te wachten” zegt Tim Endeveld, Fractievoorzitter GroenLinks Rheden. “Met het invoeren van een ander systeem kunnen wij de verspilling tegen gaan.”

Het effect van deze maatregel wordt aangetoond door het succes in andere gemeenten. In Utrecht is het aantal huishoudens dat reclame ontvangt bijvoorbeeld van 48 naar 11 procent gedaald.

Door: Martin Slijper, Mediapartner Studio Rheden