4400 handtekeningen moeten losloopveld open houden

Overhandiging van de handtekeningen Foto: Theo Kooijmans

– Theo Kooijmans heeft woensdag voor het Provinciehuis 4400 handtekeningen aan de provincie Gelderland overhandigd om het losloopterrein op het Rozendaalse veld open te houden. De provincie is bezig met een recreatiezoneringsplan, waardoor in de toekomst honden op het veld mogelijk aan de lijn moeten.

“We hebben een lijst opgehangen op het Rozendaalse veld en daar hebben 1500 mensen getekend”, zegt Kooijmans. “Daarnaast zijn er ook nog meer dan 2900 handtekeningen online gezet.” Voor het Provinciehuis overhandigde hij de duizenden handtekeningen aan een medewerker.

Behalve het overhandigen van de petitie, deed Kooijmans ook zijn zegje tijdens de vergadering van Provinciale Staten. Daarin gaf hij aan dat ruim driekwart van de ondertekenaars uit Arnhem, Rheden, Rozendaal of de Liemers komt. Van de overige ondertekenaars komt bijna zeven procent uit Overbetuwe en de rest valt in de categorie overig.

Tegen het zere been

In de afgelopen periode was er regelmatig contact tussen betrokkenen en de provincie over de plannen om bepaalde delen van de Veluwe en de Veluwezoom minder toegankelijk te maken voor bezoekers. “We hebben drie keer een mail gehad van het team dat met de recreatiezonering bezig is, waarin drie keer dezelfde zin voorkomt: ‘Voor het Rozendaalse Veld is nauw overleg geweest met de eigenaar van het terrein, de gemeente Renkum.’”

Dat is tegen het zere been van Kooijmans. “Het geeft nog maar eens aan dat het plan bedacht is in een ivoren toren. Een plan waarin de bedenkers impliciet kenbaar maken dat ze de voeling met de maatschappij verloren hebben en op de automatische piloot werken. Ander maak je niet drie keer dezelfde fout.”

Gemeenteraden willen veld open houden

De gemeenteraden van Rheden en Rozendaal, die het meest nauw betrokken zijn bij het veld, hebben zich ook uitgesproken tegen afsluiting. In beide raden gebeurde dat via een motie. “Maar dat geeft geen garantie voor de toekomst”, aldus Kooijmans. “Wij willen dat het losloopgebied wordt uitgezonderd van de plannen zodat dit later niet als een argument wordt gebruikt om alsnog een aanlijngebod in te voeren.”

Kooijmans zou het liefst het hele Rozendaalse veld uit de plannen zien verdwijnen, maar als dat niet gaat hoopt hij dat in ieder geval het losloopgebied uitgezonderd wordt. De provincie neemt over twee weken een besluit over het recreatiezoneringsplan.

Door: Adrienne Huizer, Mediapartner RTV Connect