Heeft de GroenLinks actie tegen papierverspilling wel zin?

Brievenbus Foto: Studio Rheden

– Groenlinks wil actie tegen papierverspilling, zo meldde de partij afgelopen woensdag. En daarom wil Groenlinks graag andere stickers op de brievenbussen. Maar de bekende nee-ja-sticker of nee-nee-sticker is al bijna verledentijd. GroenLinks was niet op de hoogte dat de folderbranche met een nieuw digitaal systeem komt.

Vanaf 1 januari 2023 kan iedereen namelijk digitaal aangeven om wel of geen reclamefolders in de brievenbus te ontvangen.

Huishoudens kunnen hun voorkeur dan doorgeven en aanpassen via de nieuwe website InMijnBus.nl. Hiermee verdwijnt de brievenbussticker definitief uit het straatbeeld als het aan de folderbranche ligt.

Lijsttrekker Tim Endeveld van de politieke partij GroenLinks uit Rheden wist twee jaar geleden niet dat door brancheorganisatie MailDB een nieuw initiatief zouden worden opgestart. Daarom diende Endeveld destijds al de motie “Geen sticker? Geen reclame” in.

Zie ook: GroenLinks Rheden wil actie tegen papierverspilling in de brievenbus

Nu reageert Endeveld verheugd op de nieuwe initiatieven van de folderbranche: “Ik hoop dat ze het landelijk invoeren, maar de gemeente moet de ontwikkelingen wel goed in de gaten houden. We gaan overigens aanvullende vragen stellen hierover.”

InMijnBus
Over twee maanden beginnen de eerste pilots met InMijnBus. Vanaf 1 juli gaan de eerste steden over naar InMijnBus. Ieder huishouden ontvangt dan een kaart waarmee via een QR code of telefonisch met een unieke code de voorkeur kan worden aangepast. Op 1 januari 2023 zal heel Nederland zijn overgegaan op InMijnBus.

Maar waarom stoppen we niet helemaal met reclamefolders?
Veel consumenten gebruiken de reclamefolder voor hun boodschappen. Zo’n 2/3e van de consumenten leest ze bijna elke week. Een op de vijf huishoudens heeft de aanbiedingen echt nodig om rond te komen. En ondernemers hebben de reclamefolder nodig om (nieuwe) klanten voor hun dienst, winkel of restaurant te interesseren.

Zie ook: Wie vertegenwoordigt GroenLinks bij de gemeenteraadsverkiezingen?

Door: Martin Slijper, Mediapartner Studio Rheden