‘Peukenmeisje’ glimt van trots na nominatie

'Peukenmeisje' Bernadette Hakken maakt kans op een Gelderse Vrouw in de Media Award 2021. Foto: Omroep Gelderland

– ‘Peukenmeisje’ Bernadette Hakken uit Ellecom maakt kans op een Gelderse Vrouw in de Media Award 2021. Hakken brengt onder de naam ‘peukenmeisje’ milieuvervuiling onder de aandacht. Ze neemt het op tegen Tweede Kamerlid Lisa Westerveld, olympisch atleet Sifan Hassan, arbeidshygiënist Tamara Onos en epidemioloog Alma Tostmann van het Radboudumc.

“Ongelofelijk, ja heel erg trots”, zegt Hakken over haar nominatie. “Als je tussen zulke mensen in de nominatie komt te staan, dan is dat in dat opzicht al winnen.” De Vrouw in de Media award is bedacht om een bredere diversiteit aan deskundigen in de media te stimuleren.

‘Ik heb het omarmd als geuzennaam’

“Ik stond bij mij in het dorp bekend als iemand die elke dag peuken raapt. Op een gegeven moment was ik bij ons op het station aan het rapen, en één van mijn dorpsgenoten roept hard over het station ‘Kijk, daar hebben we het peukenmeisje!’ Zo ben ik aan die naam gekomen”, vertelt Hakken. “Ik heb dat omarmd als geuzennaam.”

In 2018 deed ik mee aan een beach cleanup en daar leerde ik hoe vervuilend peuken zijn voor het milieu. Filters zijn van plastic gemaakt en er zitten ongelofelijk veel gifstoffen in. Toen kregen we de vraag: ‘Wat ga jij doen om de plastic soep in de zee te verminderen?’ Toen heb ik gezegd: ‘Ik ga peuken rapen.'”

Zie ook: ‘Peukenmeisje’ Bernadette raapt 100.000 peuken van straat

“Aanvankelijk wilde ik een jaar rapen wat ik op mijn weg tegenkwam, dus wat ik zie als in naar de supermarkt of mijn werk ga. Om eens te laten zien hoeveel peuken een mens in een jaar tijd tegenkomt. Ik merkte al heel snel dat het ondoenlijk was om alle peuken die ik zag op te rapen. Na een jaar had ik er 125.000. Ongeveer drie vuilniszakken vol.” Ze stelt dat er per dag in Nederland ongeveer een vuilniswagen vol aan peuken op straat wordt gegooid. Daarom is ze meer aandacht gaan vragen voor het probleem.

‘Waarom hebben we dat ding?’

Het plastic uit het filter zorgt ervoor dat planten beperketer groeien, maar ook vogels eten het op. Maar ook alle toevoegingen van het tabak komen in de natuur terecht. Hakken zou graag zien dat er een verbod komt op het sigarettenfilter van plastic. “Een sigarettenfilter heeft geen voordelen voor de roker.”

Het filter zou geen positief effect hebben op de gezondheidseffecten van roken. “Waarom hebben we dan dat ding? Het is een pure marketingtool van de tabaksindustrie.”