SP: ‘Sluit biomassacentrale Arnhem tot ammoniakproblemen zijn opgelost’

Veolia Foto: Martin Slijper

– Tot de problemen bij de biomassacentrale van Veolia in Arnhem zijn opgelost moet de centrale dicht. Deze centrale ligt amper 2.5 km van Velp. Die oproep doet SP-fractievoorzitter Carla Claassen in reactie op berichten over de te hoge ammoniakuitstoot. De ammoniak uitstoot zou vier keer te hoog zijn. Ook zou er veel ammoniak in de IJssel zijn gelekt.

De biomassacentrale van Veolia ligt in Industriepark Kleefse Waard naast de Andrej Sacharovbrug over de Nederrijn tussen Arnhem en Huissen, waar onlangs ook drie grote windmolens zijn geplaatst. De vierde en laatste windmolen wordt later geplaatst.

Al in maart vorig jaar werd ontdekt dat de biomassacentralecentrale te veel ammoniak uitstoot. En dit gaat door de gemeente Arnhem maar ook door de gemeente Rheden. Door administratieve fouten van de provincie werd beheerder Veolia pas in oktober 2021 aangeschreven. Maar vorige maand bleek de uitstoot nog steeds te hoog te zijn.

Voor de SP is de maat vol. Woensdag stelt de SP hierover vragen aan het provinciebestuur.

Claassen: “De volksgezondheid hoort op één te staan, niet het financiële belang van Veolia. Daarom moet de centrale dicht tot de uitstoot is teruggebracht. We weten het nu al bijna een jaar, en mogelijk was het al sinds het begin mis. Desondanks mag de centrale tot op de dag van vandaag gewoon doordraaien en worden er dagelijks schadelijke hoeveelheden ammoniak de lucht in gepompt. Soms wel vier keer meer dan wettelijk is toegestaan. Dat kan niet zo langer. Daarom zegt de SP: sluiten die tent.”

Afbeelding
Veolia Foto: Martin Slijper

Afbeelding
Veolia Foto: Martin Slijper

Door: Martin Slijper, Mediapartner Studio Rheden