Veolia krijgt ‘last onder dwangsom’ opgelegd vanwege teveel ammoniak

Veolia Foto: Martin Slijper

– De biomassacentrale van Veolia in Arnhem, die amper 2.5 km van Velp ligt, hangt een last onder dwangsom boven het hoofd, omdat ze het afgelopen jaar te veel ammoniak uitstootte.

Bij de laatste meting van januari 2022 was dat probleem onder controle, maar de dreiging van een boete is daarmee niet van tafel, zo meldt Omroep Gelderland.

De SP deed afgelopen week een oproep om de biomassacentrale van Veolia per direct te sluiten. Volgens SP-fractievoorzitter Carla Claassen zou de ammoniak uitstoot vier keer te hoog zijn. Ook zou er veel ammoniak in de IJssel zijn gelekt.

De biomassacentrale nabij Velp verbrandt hout voor stroom en warmte. Daarbij komen gassen vrij, zoals de schadelijke stikstofoxyden. Om dat te verminderen voegt Veolia de stof ureum toe tijdens het verbranden, en dát veroorzaakt dan weer de uitstoot van ammoniak.

“Dat proces hebben ze moeten finetunen: hoeveel ureum heb je nodig, bij welke temperaturen? Dat afstemmen hebben ze het afgelopen jaar niet goed onder controle gehad”, stelt een woordvoerder van de Omgevingsdienst Regio Arnhem.

Die dienst heeft Veolia daarom een ‘last onder dwangsom’ opgelegd: Veolia dreigt een boete te moeten betalen als ze zich niet binnen een bepaalde tijd gebeterd hebben. Veolia is het daar niet mee eens en diende bezwaar in. Aanstaande maandag dient de zaak bij de voorzieningenrechter.

Binnen de norm

Bij de laatste meting op 20 januari was de ammoniakuitstoot onder controle. “Ze voldoen nu aan de emissiegrenswaarde: 5 milligram per kubieke meter. Dat was ooit 20 mg per kubieke meter.” Maar daarmee is de last onder dwangsom nog niet van tafel: mocht Veolia in de toekomst weer in de fout gaan, dan moeten ze alsnog die boete betalen. Tenzij de rechter anders bepaalt.

Veolia vertelt leugens

Omwonenden Marloes en Jeroen Spaander, van de actiegroep Arnhems Peil die al langer strijdt tegen de komst van de biomassacentrale, reageren sceptisch. “Wij hebben geen vertrouwen in de uitspraken van de ODRA. In het verleden hebben zij al meerdere keren onwaarheden verteld zoals zeggen dat de centrale uit stond op dagen dat we video’s hadden van de rokende schoorsteen. De kans is ook nog eens groot dat zij Veolia vooraf laten weten dat ze komen meten.”

Volgens de omgevingsdienst betekent de verminderde ammoniakuitstoot overigens niet dat de uitstoot van de schadelijke stikstofoxyden juist omhoog is gegaan. “Die is nu in balans. Er is geen overschot.” Veolia heeft tot nu toe nog niet gereageerd op vragen van Omroep Gelderland.

Afbeelding
Veolia Foto: Martin Slijper

Door: Martin Slijper, Mediapartner Studio Rheden