Mysterie rond urn met as nog niet opgelost: ‘Eigenaar moet zich melden’

De urn in kwestie is slechts 15 centimeter hoog. Foto: Omroep Gelderland

– De rechtmatige eigenaar van de urn die is gevonden in een kringloopwinkel in Dieren moet zichzelf melden, want een andere manier om die te herleiden is niet mogelijk. Dat zegt Joëlla Plasschaert van het crematorium in Dieren.

De urn werd afgelopen week gekocht, in de winkel stond het te koop als een ‘mooi druppel-object’. De klant had meteen door dat het om een urn ging en heeft het toen gekocht, vertelde ze eerder tegen Rheden.Nieuws.nl. Ze zoekt nu – via een oproep op social media – naar de rechtmatige eigenaar van de urn én de as die erin zit.

Zie ook: Vrouw koopt ‘mooi object’ bij kringloopwinkel, blijkt gevulde urn te zijn

Plasschaert snapt wel dat de kringloopwinkel dit beeldje in de winkel plaatste. “Ik herken het model, maar ik kan me heel goed voorstellen dat andere mensen dit niet als een urn herkennen. Het is niet een traditioneel model.”

Beelden van de bewuste urn:

De teamleider van het crematorium in Dieren herkent dit specifieke exemplaar van zo’n 15 centimeter hoog: “Het is een model waar een deel van de as van een persoon in kan. Je ziet vaak dat een deel uitgestrooid wordt en een deel voor thuis wordt bewaard. Deze maat is dan gebruikelijk.”

Steen met gegevens

Maar hoe kan de vrouw die de urn kocht – en anoniem wil blijven – erachter komen van wie de urn ooit is geweest? Normaal gesproken zit er een steen in de urn, waarop gegevens staan. “Bij ons staat er een crematienummer op en op de achterkant staat ‘Dieren’. Je kan aan de hand van die gegevens achterhalen wie de opdracht heeft gegeven voor de crematie. Dat is natuurlijk niet in alle gevallen de familie van de overledene.”

Volgens de Landelijke vereniging van Crematoria zit zo’n steen altijd bij de as op het moment dat het wordt overgedragen aan de nabestaanden. “Het is heel belangrijk dat het bij de as blijft, zodat de familie weet dat het van hen is. Het staat de familie vrij om het steentje eruit te halen”, zegt woordvoerder Roel Stapper.

Maar in dit geval zat er geen steen met die gegevens in de urn. Wat er na na de overdracht mee gebeurt, dat bepaalt diegene die de as ophaalt. “Als mensen kiezen voor een kleinere urn, omdat het wordt opgedeeld, dan past zo’n steentje vaak niet en wordt het eruit gehaald.” Zo’n steentje van het crematorium in Dieren heeft een doorsnede van ongeveer 7 centimeter”, weet Plasschaert.

Eigenaar moet zich melden

Joëlla concludeert in dit geval dan ook dat er één manier is om erachter te komen van wie deze urn is. “Iemand zou zich moeten melden en door middel van een foto moeten aantonen dat die urn bij hem of haar hoort. Anders is het niet meer te herleiden. Maar misschien ziet iemand de foto nu en denkt: ‘hé, die is van ons’.”

Stapper sluit zich daarbij aan: “Aan de as kun je niets meer terugvinden, zoals dna. Het moet echt van de urn zelf komen. Het hangt er dus vanaf hoe bijzonder de urn is, maar die worden vaak aan diverse crematoria en winkels uitgeleverd.”

Zie ook: Kringloopwinkel Dieren baalt van verkoop urn vol as

Mocht iemand de urn missen kan diegene zich melden bij de lokale nieuwssite Rheden.Nieuws.nl. Als niemand zich meldt voor de urn, zal de koper op ten duur het as ergens zelf uitstrooien.

Mogelijk is er niemand meer die op zoek is naar de urn. “De waarde is op een gegeven moment misschien weg voor de familie, als er al een paar generaties overheen is gegaan”, vertelt Stapper. Hij heeft zelf ook eens te maken gehad met een urn zonder rechtmatige eigenaar, die was gevonden in een woning die was gekocht. “Als er geen eigenaar is, dan verstrooien wij het meestal.”

Dier

Op sociale media reageerden volgers van Omroep Gelderland op het artikel dat eerder verscheen over dit onderwerp. Een deel van hen vroeg zich af of het niet gaat om de urn en de as van een overleden dier.

“Dat is ook door mijn gedachten gegaan”, zegt Plasschaert van het crematorium in Dieren. “Het kan ook voor dieren zijn. De urn komt van een leverancier en het zou qua maat ook de as van een huisdier kunnen zijn.”

Zie ook: Een schedel en kostbare kunst: bijzondere vondsten in de kringloopwinkel