Steeds meer klachten over bedelaars in Velp

AH Velp Foto: Martin Slijper

– Steeds meer klanten van supermarkten in Velp krijgen te maken met bedelaars en straatmuzikanten. Ze zitten vaak bij de ingang van de winkel met een blaadje of een daklozenkrant en vragen klanten om geld. Ze doen zich vaak voor als verkopers, maar eigenlijk verkopen ze niets en vragen ze alleen om geld.

Het gaat vaak om Bulgaren, aldus een supermarktmedewerker in Velp. Winkeliers zijn er vaak niet blij mee. “Het gaat om een groepje Bulgaren, elke keer staat er weer een ander voor de deur. Ze lijken in een patroon te werken. Ik zie ze ook wel eens in andere plaatsen waaronder Duiven.”

De bedelaars, die zich voordoen als verkoper van een daklozenkrant, worden meestal gezien bij Albert Heijn aan de Hoofdstraat in Velp. Ook zitten ze daar regelmatig voor de supermarkt op de harmonica te spelen.

Bewoners in de buurt van het Churchillplein in Velp zijn overigens ook niet blij met de Bulgaren, ook al zitten ze daar niet meer dagelijks. “Ze plassen en poepen vaak in de bosjes en achter de bushalte en vragen iedereen om geld”, zo vertelt een buurtbewoner. “Door te bedelen verdienen ze op één dag nog meer dan de gemiddelde hardwerkende burger”

De politie krijgt ook regelmatig klachten van winkelende klanten. Vaak krijgen de Bulgaren alleen een waarschuwing. “Ze zeggen vaak dat ze niet bedelen, maar iets verkopen”, zo vertelt een klant bij een supermarkt. “De politie moet gewoon harder optreden, zodat het een keer stopt”, zo vertelt een andere klant.

APV in winkelgebieden van Velp
De gemeente Rheden meldt dat het volgens de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) in het winkelconcentratiegebied van Velp niet geoorloofd is te bedelen. Dat gebied is bij het Churchillplein en in het centrum van Velp.

Daarnaast zijn straatmuzikanten ook niet gewenst. Het verkopen van een daklozenkrant mag wel. Maar de verkoper moet dan wel in het bezit zijn van een identiteitsbewijs en een bewijs van de koepelorganisatie die de krant uitgeeft.

Door: Martin Slijper, Mediapartner Studio Rheden