Toch publiek op afgesloten Posbank: ‘Door dit soort mensen kan het hier weleens worden afgesloten’

Misverstand tussen gemeente en bezoekers: 'Hierdoor sluit de Posbank in de toekomst' Foto: Omroep Gelderland

– Borden die de weg richting de Posbank af moeten sluiten staan aan de zijkant van de weg. De gemeente wil de wegen ernaartoe afsluiten, maar Natuurmonumenten houdt de paden in het natuurgebied geopend. Wat wel en niet mag is voor een deel van de bezoekers onduidelijk.

Jeanette is even een weekendje weg in de omgeving van de Posbank en dacht dat het wel mocht. De borden staan aan de zijkant van de weg en dat sommige bezoekers op het verkeerde been. “Ik was er niet van op de hoogte. Ik ben toerist hier en dacht: Posbank minder bomen, dat is nu een stuk veiliger dan een gewoon bos.”

Cloë was van plan om lekker een rondje te lopen. Ze zag wel borden met rode randen en een hek, ze vroeg zich een kort moment af of ze hier wel mocht zijn maar toen er meer mensen op de Posbank bleken, dacht ze dat het wel mocht. “Het is mij totaal niet duidelijk wat wel en niet mag.” Op de bospaden mag je namelijk wel zijn, al wordt het sterk afgeraden vanwege loshangende takken en instabiele bomen.

Afbeelding
Misverstand tussen gemeente en bezoekers: ‘Hierdoor sluit de Posbank in de toekomst’ Foto: Omroep Gelderland

Machiel bereidt zich voor op de Nijmeegse Vierdaagse “Het mag eindelijk weer na twee jaar.” Dat de weg afgesloten is, is hem totaal ontgaan. “De weg is helemaal niet afgesloten want boven staan gewoon auto’s, ik snap er helemaal niets van.”

“Door deze mensen kan de Posbank in de toekomst weleens afgesloten worden, omdat mensen ook niet willen luisteren naar ons”, zegt Peter van Wieren van de gemeente Rheden. “Er zijn nog zoveel losstaande bomen en takken dat het gevaarlijk is.”

Afbeelding
Afsluiting bij de Posbank. Foto: Omroep Gelderland (archief)

Het tekent de situatie op de Posbank. De borden die als afzetting moeten functioneren staan aan de zijkant van de weg alsof de eerste de beste voorbijganger ze aan de kant geschoven heeft. “Dat doen we bewust omdat sommige borden om of wegwaaien. We maken ze dan vast aan een paal zodat ze blijven staan”, aldus van Wieren.

Van Wieren is duidelijk. “Het mag niet, het zijn verbodsborden dus je mag er niet langs rijden.” Dat de borden aan de zijkant van de weg staan, maakt het niet duidelijker. “Ik snap dat het verwarrend is. We hebben ze daar bewust neergezet zodat ze niet omwaaien. Ze zitten vastgemaakt aan een paal, maar het blijft een verbodsbord dus je mag er niet in.”

Op de paden van Natuurmonumenten mogen mensen wel wandelen, tenzij deze zijn afgezet met een bord of lint. “We kunnen mensen niet tegenhouden, ze bepalen het zelf. Ze hebben de vrijheid om erin te gaan. We kunnen niet alles afsluiten” besluit van Wieren.