Wethouder Dorus Klomberg: gas van Gazprom is onacceptabel

Gas Foto: Pixabay

– Gemeente Rheden heeft op dit moment een contract bij de Russische gasleverancier Gazprom. Het gas van het grootste aardgasbedrijf ter wereld wordt bijvoorbeeld gebruikt om zwembaden en ander gemeentelijk vastgoed te verwarmen. Maar de winst van het concern wordt gebruikt voor de oorlogseconomie. Daarom wil Rheden ook af van het Russisch gas.

Het huidige contract is afgesloten door en met de Groene Metropoolregio voor 18 gemeenten, waaronder Rheden en Rozendaal. Dit loopt tot het einde van dit jaar. Wethouder Dorus Klomberg vertegenwoordigt de gemeente Rheden vanuit zijn portefeuille vastgoed daar waar het gaat over de regionale energiecontracten.

Wethouder Dorus Klomberg: “De situatie in de Oekraïne is verschrikkelijk en hartverscheurend voor de inwoners van dat land. Een groot deel van de inkomsten van de Russische staat komt via Gazprom binnen. Daarom vind ik het, net als mijn collega’s in de regio, in de huidige situatie onacceptabel dat we nog gebruik maken van Gazprom als energieleverancier, nu en in de toekomst. Het is belangrijk dat we gezamenlijk kijken hoe we zo snel mogelijk het contract kunnen ontbinden.”

Groene Metropoolregio: “De gemeenten hebben besloten om als regio, met de VNG en het Rijk, te onderzoeken hoe zij aan deze zeer ongewenste situatie zo snel mogelijk een einde kunnen maken. Hierbij gaat het om het lopende contract dat de gemeenten uit deze regio hebben tot eind 2022. Ook wordt onderzocht hoe zij kunnen voorkomen dat aan een Russische leverancier als Gazprom de aanbesteding voor een nieuw gascontract moet worden gegund vanwege de huidige Europese aanbestedingsregels.

De gemeenten van de Groene Metropoolregio Arnhem-Nijmegen achten daarbij ondersteuning vanuit het Rijk en Europa cruciaal. Snel duidelijkheid krijgen over de mogelijkheden en snel handelen van het Rijk en Europa (bijvoorbeeld door noodwetgeving) is noodzakelijk. De gemeenten willen alles op alles zetten om geen financiële bijdrage te leveren aan de Russische oorlogskas.”

Door: Martin Slijper, Mediapartner Studio Rheden