Waterenergie geopperd als de oplossing voor Rheden

Waterenergie werd geopperd als oplossing voor Rheden.  Foto: Pixabay

– Net als andere gemeenten moet Rheden ook aan de bak met de energietransitie. Op welke manier er energie uit de natuur moet worden gehaald leverde dinsdag echter in het gemeenteraadsdebat van Omroep Gelderland, in samenwerking met Studio Rheden, de nodige discussie op. Zon, wind of is water de oplossing?

Dat er iets moet gebeuren, daar waren alle politici het mee eens. De lijsttrekkers van GPR, PvdA, CU en de nummmer 4 van het VVD schoven aan in de verkiezingsbus in Dieren. “Zoals we nu leven kan het niet langer”, verwoordde Gea Hofstede van PvdA de nijpende situatie. “We moeten met elkaar die transitie maken.”

Hendri Witteveen van de ChristenUnie pleitte dat besparen beter is dan opwekken. “Wij vinden dat er op korte termijn heel sterk moet worden ingezet op isolatie van woningen”, stelde de lijsttrekker. Volgens Rob Koekkoek van de VVD moeten alle daken worden volgelegd met zonnepanelen.

Energie uit eigen gemeente

Dat leidde uiteindelijk tot de discussie over windenergie, waar vooral Thomas Eskes van GPR Burgerbelangen van leer trok. “We moeten inzetten waar we goed in zijn in onze gemeente”, stelde hij. “Wij zjin een omgeving waar de wind niet hard waait, waarom zou je daar windmolens neerzetten? We hebben wel water, zet dan watermolens neer.”

“Dat klinkt heel leuk meneer Eskes”, antwoordde Hofstede hem. “Maar er varen ook boten doorheen en we hebben hoog en laag water.” Volgens haar zijn watermolens daarom niet mogelijk. Ze kreeg bijval van haar twee andere opponenten.

Klimaatdrammers

Na de eerste ronde kwamen nog vier lijsttrekkers aan bod, over de thema’s wonen en bezuinigen. Maar ook daar ontkwamen de politici niet aan de energietransitie en vlogen zelfs termen als ‘klimaatdrammers’ over tafel.

Omdat er nog geen consensus ontstond, zal de stem van de Rhedenaar op 14, 15 en 16 maart veel invloed hebben op de aanpak van de energietransitie in de aankomende raadsperiode.

Het debat terugkijken? Dat kan hier.

Zie ook: Rheden wil op deze manieren energieneutraal worden