Net de auto gewassen? Da’s pech hebben door Saharastof!

Een weekje wachten met wassen is misschien beter. Foto: Pixabay

– Heb je de auto dit weekend weer blinkend gewassen of ga je dat nog doen? Een weekje wachten was misschien slimmer geweest, want de komende dagen zit de lucht vol stof. En dat komt volgens Weerplaza van ver, namelijk uit de Sahara.

Auto’s overdekt met zand en stof, we kennen het allemaal. De oorzaak is ook deze week Saharastof. Dat stijgt vanuit de woestijn op door een flinke bries die deze dagen waait in Marokko en Algerije. Die zuidelijk wind vervoert de deeltjes helemaal naar het westen en noordwesten van Europa.

Dinsdag en woensdag

Vooral dinsdag en woensdag hangt het stof boven onze hoofden. Het stof drukt het zonlicht wat en kan zorgen voor extra rode zonsondergangen en zonsopkomsten. Vooral bij regen kan het stof ook op je pas gepoetste auto belanden. De komende nachten valt er hier en daar wat lichte neerslag, waarschuwt Weerplaza.

‘Zand’ is stof

In de volksmond spreken we trouwens vaak over Saharazand, maar daar klopt volgens Weerplaza niets van. Zandkorrels zijn te groot om grote afstanden te overbruggen omdat ze simpelweg te zwaar zijn. Een zanddeeltje heeft grofweg een doorsnee van 0,06 tot 2 millimeter terwijl stofdeeltjes een doorsnee hebben van véél minder dan een duizendste millimeter en dus vele malen lichter zijn.