Het jongste en oudste raadslid schelen 60 jaar (en dit zijn ze)

Jelte Kolkman. Foto: Omroep Gelderland

– De lintjes aan de vertrekkende raadsleden zijn uitgereikt en naambordjes voor de nieuwe leden zijn gemaakt. Deze week treden nieuwe raadsleden aan. In Aalten wordt het oudste Gelderse raadslid benoemd, in Rheden de jongste. De één gaat nog naar school, de ander zat al eens 42 jaar in de raad.

Henk Meerdink is the comeback kid in de politiek. De inmiddels 78-jarige politicus en boer in ruste vertrok in september 2020 na 36 jaar CDA-raadslid en zes jaar voor zijn eigen partij te zijn geweest. Anderhalf jaar later is hij alweer terug aan het politieke front in Aalten, met zijn eigen Henk Meerdink Volksvertegenwoordiging (HMV).

‘Zelf maar weer doen’

Henk vormde een alliantie met BBB en wist met zijn partij BBB-HMV liefst vier zetels te veroveren. “Als de andere partijen er niet in slagen een boer als raadslid te werven, dan moet ik het zelf maar weer gaan doen”, verklaarde hij aan het begin van zijn campagne. Woensdagavond wordt hij opnieuw geïnstalleerd.

Henk Meerdink kreeg bij zijn afscheid als raadslid de eremedaille van Aalten. – Foto: Omroep Gelderland

“Ik heb altijd veel voorkeursstemmen gehad. Ik had vijf keer de meeste voorkeursstemmen afgezien van de lijsttrekker. Dat betekent dat ik echt een volksvertegenwoordiger ben. En dat is wat anders dan altijd ja en amen te zeggen”, benadrukt Meerdink. “Ik steek mijn mening niet onder stoelen of banken.”

Eerst nog een toets

Jelte Kolkman is de benjamin in Gelderland. Hij wordt woensdagavond ook geïnstalleerd, maar dan in de gemeenteraad van Rheden. Met zijn 18 jaar vult hij plek twee van de VVD, die in totaal vier zetels wist te bemachtigen. Jelte zit nog op school, doet dit jaar eindexamen en gaat hierna bestuurskunde studeren. “Ik heb vandaag nog een PTA-toets. En nog twee interviews.”

“Het is heel gek. Een heel bijzonder moment en ook spannend”, zegt Kolkman over zijn beëdiging. “Je moet het gaan bewijzen de komende vier jaar. Ik ga me richten op klimaatdoelstellingen en emancipatie. Ik denk dat het heel belangrijk is dat je er daadwerkelijk voor de inwoners bent.”

Tip van de nestor

Hij heeft zin in zijn baan als raadslid. Henk Meerdink heeft als ervaren nestor nog wel een goeie tip voor Jelte: “Blijf jezelf, luister goed naar wat de burger wil, maar beloof geen dingen die je niet kunt waarmaken, want we hebben niks aan jaknikkers.”

Zie ook: