Posbank nog niet op slot voor gemotoriseerd verkeer

Met de auto een rondje rijden op de Posbank kan straks niet meer in het weekend. Foto: Edwin Mooijaart

– Natuurgebied de Posbank bij Rheden wordt dit weekend nog niet afgesloten voor gemotoriseerd verkeer. De uitwerking van het nieuwe beleid is nog niet klaar.

Over de drukte op de Posbank is al jaren veel te doen. Op mooie dagen wemelt het er vaak van de bezoekers, met overvolle parkeerplaatsen tot gevolg.

Er ligt een masterplan om de Posbank te sluiten voor gemotoriseerd verkeer tussen 1 april en 31 oktober. Het beleid moet nog verder worden uitgewerkt en de gemeenteraden van Rheden en Rozendaal moeten er nog een besluit over nemen, ook over de uitvoering. Dit zou nog voor de zomer gebeuren. Het invoeren van de nieuwe regels in het natuurgebied volgt dus pas daarna.

Extreme drukte

De afgelopen jaren is er veelvuldig gesproken over de drukte op de Posbank en hoe dit kan worden aangepakt. Met name de combinatie van motorrijders, wielrenners en autoverkeer zorgt voor problemen. Bij extreme drukte wordt het gebied nu al soms afgesloten voor verkeer. “En dat zal ook nog steeds gebeuren, als de veiligheid in het geding is”, zegt Anouk van Engen van de gemeente Rheden.

In de coronacrisis waren delen van de Posbank ook afgesloten vanwege de anderhalvemeterregel.

Geen rondje meer

In de uitwerking van het masterplan wordt er gekeken naar het afsluiten van wegen en het invoeren van een parkeerverwijzingssysteem. Een aantal parkeerplaatsen in het gebied, en dus ook het Paviljoen De Posbank, blijft bereikbaar.

Duidelijk is al wel dat het op termijn niet meer mogelijk is om in de weekenden met de auto een rondje te rijden door het natuurgebied.

Zie ook: Op drukke dagen is populair rondje Posbank er niet meer bij