Verdachte dubbele moord bij McDonald’s had financiële problemen

De schietpartij vond bij McDonald's plaats. Foto: ANP

– De 32-jarige verdachte uit Rozendaal van de zogenoemde McDonald’s-moorden in Zwolle had financiële problemen na een fout gelopen deal met mondmaskers, zo melden bronnen uit het Turks-Arnhemse ondernemerscircuit.

De rechtbank in Gelderland heeft het familiebedrijf waarbinnen hij een directeursfunctie uitoefent vorige maand veroordeeld tot het betalen van ruim anderhalve ton aan euro’s.

In 2020 heeft de Velpse import-groothandel van de moordverdachte, die van Turkse komaf is, een bedrijf in Istanbul benaderd via een tussenpersoon. De ondernemer wilde graag 1,25 miljoen mondmaskers kopen van het Turkse bedrijf. De maskers werden in augustus dat jaar op transport gezet, tegen een bedrag van 190.000 euro.

Zie ook: Jonge vader verdacht van dubbele moord: ‘Te bizar voor woorden’

Niet betaald

De moordverdachte zou volgens bronnen samen met een broer een actieve rol spelen binnen het bedrijf, dat door zijn vader is opgezet. Begin oktober 2020 heeft de Velpse groothandel van de moordverdachte een kleine 30.000 euro betaald aan de Turkse leverancier, maar het resterende bedrag niet; ook niet nadat de tussenpersoon daar op aan drong.

Er zouden tientallen apps tussen de moordverdachte en de tussenpersoon zijn verstuurd, zonder dat ze eruit kwamen.

Het inkopende bedrijf stelde zich volgens rechtbankdocumentatie op het standpunt dat het slechts 600.000 maskers besteld had, en dat ze te duur en niet van de gevraagde kwaliteit waren. Bovendien zouden ze te laat geleverd zijn.

De rechtbank heeft deze lezing op 9 maart terzijde geschoven, en het bedrijf uit Velp bevolen het resterende bedrag van 160.000 euro te betalen.

Verband met dubbele moord?

Bij de schietpartij in de Zwolse McDonald’s kwamen twee Turkse broers om het leven. Of er een verband is tussen hen en de fout gelopen mondkapjesdeal is niet bekend. Ook is niet duidelijk of de financiële problemen van de verdachte aanleiding waren voor de dubbele moord.

Zie ook: Dit weten we nu over de dodelijke schietpartij in de McDonald’s (en de verdachte)