Jonge vader verdacht van dubbele moord: ‘Te bizar voor woorden’

De McDonald's vestiging in Zwolle waar de dubbele moord plaatsvond. Foto: ANP

– Ze plaatsten grote twijfels bij hun nieuwe buurman, maar de verbijstering is groot nu deze 32-jarige inwoner van Rozendaal heeft bekend de schutter te zijn van de schietpartij bij McDonald’s in Zwolle, waarbij twee personen om het leven kwamen. “Wat is er toch in vredesnaam gebeurd dat hij twee mensen om het leven heeft gebracht?”

De man, die zichzelf kort na het misdrijf aangaf bij de politie, heeft in Velp een bedrijf dat zich richt op de import van Oriëntaalse levensmiddelen. Dat schrijft RTV Oost maandag.

De 32-jarige man van Turkse komaf woonde eigenlijk nog maar kort met zijn gezin in de fraaie villa in Rozendaal, een lommerrijk dorp onder de rook van Arnhem.

Bouwkundig fiasco

Nadat de vorige alleenstaande bewoonster het huis had verkocht, liet de man aan de buurt weten dat hij er voorlopig nog niet ging wonen. Eerst zou het huis grondig worden verbouwd. Naast het huis kwam een grote aanbouw, maar dat was vooral een drama. Het was volgens buurtbewoners een komen en gaan van arbeidsmigranten. “Polen, Roemenen, maar het was een fiasco. Het leek bouwkundig helemaal nergens op.”

Het Turkse gezin streek er vlak voor Kerst neer.

Zie ook: Dit weten we nu over de dodelijke schietpartij in de McDonald’s (en de verdachte)

Het opvallende is dat de benedenverdieping eigenlijk de hele tijd leeg heeft gestaan. Het gezin woonde vooral boven en gebruikte een kamertje beneden als kantoorruimte voor het levensmiddelenbedrijf.

De verbazing was groot toen het huis circa een maand geleden weer te koop werd gezet. Buurtbewoners vermoeden dat er sprake is van geldproblemen.

Zie ook: Ooggetuigen liquidatie McDonald’s: ‘Ik zag de vonken uit het pistool komen’

Schone schijn

Tegelijk deed het echtpaar er volgens omwonenden alles aan om de schijn hoog te houden dat alles voortvarend liep. “De vrouw reed in een hele modale auto, maar hij had een behoorlijk grote SUV”, vertelt een straatgenoot.

De bewoners zijn uiterst terughoudend met mededelingen en willen uitsluitend anoniem het een en ander kwijt. “Iemand die ervan wordt verdacht dat hij twee personen heeft omgebracht, daar wil ik niet mee in verband worden gebracht”, zegt een Rozendaler.

De buurt piekert zich intussen suf: wat heeft hun buurman tot deze daad gedreven? En wat was de relatie tussen hem en de slachtoffers, twee Turkse broers, tevens invloedrijke zakenmannen.

Videobeelden gevraagd

Dat de grote alleenstaande villa – vrijwel onbewoond – weer te koop werd gezet, doet vermoeden dat het allemaal toch niet zo voortvarend liep met het bedrijf van de 32-jarige zakenman.

“We hadden geen idee wat er speelde. Ineens verscheen de politie in de straat om uitgebreid huiszoeking te doen, waarbij ze met veel geweld de deur hebben geforceerd. Ook werden omwonenden gevraagd of ze misschien een bewakingscamera hebben. In de hoop natuurlijk dat videobeelden nieuwe aanknopingspunten voor het onderzoek zouden opleveren. Dat is ook de grote vraag die de buurt nu bezighoudt: wat is er toch in vredesnaam gebeurd dat deze man twee mensen om het leven heeft gebracht? Het is gewoon te bizar voor woorden.”

Zie ook: Schietpartij McDonald’s: verdachte zit in beperking vast, maar wat is dat?