Voorschot energietoeslag voor inwoners met een uitkering

Gas. Foto: Pixabay

– Het Rijk wil mensen met een laag inkomen en een hoge energierekening extra ondersteunen door een energietoeslag. De gemeente Rheden gaat deze toeslag uitbetalen.

Huishoudens die een uitkering op grond van de Participatiewet, een IOAW- of IOAZ uitkering of een Bbz uitkering levensonderhoud krijgen, ontvangen deze week al een voorschot van 200 euro per huishouden. Binnenkort kunnen meer inwoners de toeslag aanvragen.

De gemeente stelt binnenkort de Rhedense spelregels voor de energietoeslag vast. Zodra het college hierover een besluit heeft genomen, ontvangen inwoners met een uitkering de rest van het bedrag (in termijnen) op hun rekening.

Wethouder Gea Hofstede: “Ik ben blij dat we al kunnen overgaan tot het uitkeren van een voorschot aan inwoners met de laagste inkomens. Zij hebben het al zwaar genoeg. We hopen ook snel te kunnen regelen dat andere inwoners, die hiervoor in aanmerking komen, deze toeslag krijgen.”

Lage inkomens

Inwoners die geen uitkering ontvangen maar wel een laag inkomen hebben, kunnen de energietoeslag op korte termijn aanvragen. De gemeente werkt op dit moment aan de voorbereiding zodat de toeslag later dit voorjaar snel aangevraagd en uitbetaald kan worden. Maar de gemeente biedt ook hulp aan voor inwoners met financiële problemen of zorgen om geld.