Gedenkplaat voor in De Steeg gesneuvelde Tommies

Gedenkplaat De Steeg. Foto: Comite 4 en 5 mei Gemeente Rheden

– In april en mei vieren we de bevrijding van Nederland. Bij de bevrijding van De Steeg (gemeente Rheden) op 16 april 1945 sneuvelden twee Britse soldaten. Nu is er eindelijk een gedenkplaat voor Donald Chisholm (32) en William McLaren (23).

In besloten gezelschap werd afgelopen weekend kort stilgestaan bij de onthulling van de gedenkplaat. Later dit jaar volgt de officiële onthulling, waarbij het de intentie is dat ook familie van de beide jonge militairen aanwezig zal zijn.

Het gedenkteken ligt tussen het fietspad en het spoor, tegenover de oprijlaan van kasteel Middachten.

Donald Chisholm en William McLaren

De twee Britse soldaten Chisholm en McLaren zagen een Duitse boobytrap over het hoofd bij het weer begaanbaar maken van de Middachterallee, de verbindingsweg tussen de dorpen De Steeg en Ellecom. De Duitsers waren al in geen velden of wegen meer te bekennen, maar het onschadelijk maken van explosieven en het ruimen van versperringen kon fatale gevolgen hebben.

Een paar dagen na de knal, die in het hele dorp te horen was, ging het gerucht dat er twee Tommies bij de explosie om het leven waren gekomen. Doden werden destijds snel afgevoerd, er vonden geen plechtigheden plaats.

Lang was onduidelijk wie de soldaten waren. John Kapteijn (63) uit De Steeg zocht het uit. Hij is blij dat de gedenkplaat er nu ligt.

Kapteijn: ”Ik hoorde in 2015 voor het eerst dat de namen van de twee gesneuvelde soldaten niet bekend waren en kon me daar niet bij neerleggen.” Via de nationale archieven van het Verenigd Koninkrijk vond hij een dagboek waarin stond dat de sterkte van de betreffende militaire eenheid van 16 op 17 april 1945 was gedaald met drie personen. Twee dodelijke slachtoffers en één zwaargewonde.

John Kapteijn vindt uiteindelijk de namen van de in De Steeg gesneuvelde soldaten via de site van de Commonwealth War Graves Commission, een organisatie die de laatste rustplaatsen van alle slachtoffers van twee wereldoorlogen beheert.

Kapteijn is blij met het gedenkteken aan de Middachterallee, dat gerealiseerd is met steun van de Ondernemers Club Rheden.

“Op deze manier worden deze mannen niet vergeten en is het een blijvende herinnering aan de oorlogsjaren en bevrijding. De lichamen van Chisholm en McLaren liggen begraven op het Britse oorlogskerkhof in Uden.”