‘Dubbele moord in McDonald’s was vereffening in drugscircuit’

Politieonderzoek na de schietpartij in de McDonalds in Zwolle. Foto: ANP

– De Rozendaalse verdachte van de McDonald’s-moorden en zijn vader liggen al tijden onder het vergrootglas van de politie. Ze zouden banden hebben met de wietmaffia en hun groothandel in Velp hebben gebruikt voor het witwassen van geld uit de heroïnehandel. Dat blijkt volgens RTV Oost uit vertrouwelijke justitiële documenten.

Bij de schietpartij in de McDonald’s in Zwolle kwamen eind maart twee broers om het leven. De 32-jarige Veysel Ü. uit Rozendaal wordt verdacht van de moorden.

Zie ook: Verdachte dubbele moord McDonald’s nog zeker 90 dagen in de cel

Veel opsporings- en onderwereldbronnen denken aan een vereffening in het drugsmilieu. Een van de doodgeschoten broers zou lang betrokken zijn geweest bij heroïnehandel. Hij zou een schuld hebben gehad en zijn broer als bemiddelaar hebben meegenomen naar een afspraak in het fastfoodrestaurant.

Witwassen en wietmaffia

Volgens RTV Oost komt de naam van de groothandel in Velp terug in een grote drugszaak uit de jaren 90, bekend geworden als de 4M-zaak. De vader van de verdachte zou volgens een politierapport geld hebben witgewassen voor de heroïnehandel van vier Turkse broers, van wie de achternaam begint met letter M. Hij werd destijds ook afgeluisterd.

In die zaak kwam het nooit tot een veroordeling, volgens oud-politiechef Van Zwam omdat de zaak te groot was en de focus op de familie M. lag. Vader Ü en zijn zoon Veysel zijn een aantal jaar geleden wel veroordeeld voor betrokkenheid bij de Arnhemse wietmaffia. Ze hadden een pand gehuurd in Deventer, waar jarenlang wiet werd verbouwd. De groothandel in Velp zou daarbij als dekmantel hebben gediend.

Geldproblemen

Uit het rechtbankvonnis over die zaak blijkt dat de vader en zoon er schulden op nahielden. Eerder meldden bronnen al aan Omroep Gelderland dat de 32-jarige verdachte uit Rozendaal financiële problemen had na een fout gelopen deal met mondmaskers.

Zie ook: Verdachte dubbele moord bij McDonald’s had financiële problemen

De exacte toedracht van de schietpartij in Zwolle blijft nog onduidelijk. Ü. zou met de vermoorde broers ruzie hebben gehad over geld. Hij zou hen een bedrag hebben geleend, dat hij terug wilde hebben.

De Rozendaler, die afgelopen winter voor de tweede keer vader werd, zit sinds eind maart vast. Dat blijft hij de komende maanden, zeker tot aan de eerste openbare rechtszitting.