Rheden heeft plek om vluchtelingen uit Oekraïne op te vangen

Oekraïne. Foto: Oekraïne

– De gemeente Rheden heeft toch een plek gevonden om vluchtelingen uit Oekraïne op te vangen. Dit kan aan de Kerkallee 103 en 103a in Velp. Daar is vanaf begin mei plek voor ongeveer 20 vluchtelingen voor minimaal een jaar.

Veilige plek

Verwacht wordt dat het aantal vluchtelingen uit Oekraïne dat naar Nederland komt verder zal toenemen. “Het is daarom goed dat we nu ook in de gemeente Rheden onderdak kunnen bieden aan een aantal vluchtelingen en ze een veilige plek kunnen geven. In de woningen aan de Kerkallee gaan we hopelijk over een paar weken de eerste Oekraïners opvangen. Daarnaast zijn we aan het onderzoeken of we nog meer panden in onze gemeente kunnen gebruiken voor opvang“ aldus burgemeester Carol van Eert.

Kerkallee

De panden aan de Kerkallee staan leeg en waren in afwachting van een nieuwe huurder. De gemeente gaat nu de ruimtes zo snel mogelijk inrichten voor langdurige opvang met alle eerste noodzakelijke spullen. De direct omwonenden zijn al op de hoogte gebracht van de opvanglocatie.

Kerkallee 103 Velp – Foto: Martin Slijper

Kosten

De kosten die de opvang met zich meebrengt worden betaald via SPUK (specifieke uitkering). De gemeente ontvangt waarschijnlijk een normbedrag van 700 euro per week per gerealiseerde gemeentelijke opvangplek. Dit normbedrag geldt overigens niet voor particuliere opvang. Op dit moment wordt dit allemaal nog verder uitgewerkt door het Rijk.

Rozendaal

Of gemeente Rozendaal ook Oekraïners gaat opvangen, is nog niet bekend..