VVD is niet blij met de uitspraken van informateur Ronald Paping

Yola Hopmans. Foto: VVD Rheden

– De verkiezingen zijn achter de rug en de coalitieonderhandelingen zijn begonnen met GroenLinks, D66, PvdA, GPR Burgerbelangen en ChristenUnie. De VVD doet niet aan mee en wacht af hoe de coalitieonderhandelingen verlopen.

Tussen de VVD en informateur Ronald Paping zijn inmiddels ook gesprekken geweest. En daaruit blijkt volgens de partij dat inwoners zich zeker zorgen moeten maken over de verhoging van de lokale lasten.

Fractievoorzitter Yola Hopmans van de VVD laat weten niet blij te zijn met de uitspraken van informateur Ronald Paping. De VVD wil namelijk dat de gemeente Rheden niet meer geld uitgeeft dan er binnenkomt.

OZB kan omhoog

Maar de informateur reageerde daarop dat de OZB toch omhoog kan; “er zijn namelijk genoeg dure huizen in Rheden”, zei hij volgens Yola Hopmans.

VVD: “Waar de inwoners zich zeker zorgen over moeten maken is de verhoging van de lokale lasten. Dat is zeker een onderwerp bij de onderhandelingen.”

Volgens de VVD ligt de OZB in Rheden onder het Gelders gemiddelde. “Een veel hogere OZB zorgt ervoor dat mensen per maand gewoon minder geld te besteden hebben. Geld waar zij hard voor werken. De OZB is een beperkte inkomstenbron van de gemeente en kan gebruikt worden om tekorten in de begroting weg te werken. Maar onze begroting is sluitend dus is verhoging niet nodig.”

Formatieproces net gestart

Tim Endeveld van GroenLinks wil inhoudelijk niet te veel hierop reageren omdat het formatieproces pas net is gestart. Toch heeft hij één kanttekening.

Volgens Endeveld is het beeld dat de VVD over de OZB geeft vertekend. “Als je het doorrekent zie je dat de maximale stijgingen waar de vvd het over heeft voor een huiseigenaar met woning met de waarde van 2 ton komt op ca. 20 euro per jaar.

Enige nuancering is dan ook wel op zijn plaats in een tijd waar we met elkaar met veel en ingewikkelde problemen geconfronteerd worden.”