Iets meer amfibieëntrek in Rozendaal

Paddentrek. Foto: Martin Slijper

– Zo’n twintig vrijwilligers hebben afgelopen voorjaar ruim 350 amfibieën in Rozendaal overgezet bij het passeren van de Beekhuizenseweg. Het aantal overgezette dieren was meer dan het vorige jaar toen het een het absoluut dieptepunt was.

De amfibieën trekken van de plek waar ze overwinteren naar een plaats waar ze met elkaar kunnen paren. In Rozendaal zijn dat vooral de vijvers van het kasteel en de Rozendaalse beek. De paddentrek komt goed op gang als het warm en tegelijk vochtig weer is.

Toen de vrijwilligers twaalf jaar geleden startten met het overzetten, was een aantal van 2.500 tot 3.000 dieren niet ongewoon. In de jaren is dat aantal drastisch teruggelopen.

Kenmerkend voor de natuur is dat er van jaar tot jaar schommelingen plaatsvinden. En ook dat de natuur een relatief groot herstelvermogen heeft.

“De oorzaak van de teruggang is niet duidelijk”, zegt Anton Logemann die de overzetactie in Rozendaal coördineert. “Maar helaas is duidelijk dat het niet de goede kant op gaat.”

Amfibieën – Foto: Anton Logemann

Ondanks de beperkte resultaten hebben de vrijwilligers het overzetten met plezier gedaan. Ze staan volgend jaar weer klaar om zoveel mogelijk padden en kikkers een veilige oversteek te garanderen.

Paddentrek – Foto: Martin Slijper