Rookmelder vanaf 1 juli verplicht: zes vragen (en antwoorden)

Brandweer kazerne Rheden. Foto: Martin Slijper

– Nog steeds heeft niet iedereen een rookmelder in zijn woning. Vanaf 1 juli 2022 moet iedereen verplicht rookmelders in huis hebben hangen. Maar waarom moet je die hebben? En waar moet je dan opletten? Dat en meer vroegen we aan een expert. “Mensen vergeten wel eens dat als je slaapt, je neus ook slaapt.”

Ellen te Riele werkt bij het Nederlands Instituut Publieke Veiligheid (NIPV) in Arnhem en Brandweer Nederland. Zij weet alles van rookmelders.

Moet echt iedereen een rookmelder hebben?

“Vanaf 1 juli 2022 is iedereen verplicht minimaal een rookmelder op elke verdieping te hebben hangen”, reageert Te Riele. “Niet alleen woningeigenaren, maar ook verhuurders en woningcoöperaties. In die laatste categorie worden ze nu massaal opgehangen.

We adviseren echter om minimaal een rookmelder op iedere verdieping in de woning te hebben. We schatten dat zo’n 25 procent van de Nederlandse woningen dat niet heeft.”

Waarom is zo’n melder zo belangrijk? Je wordt toch wel wakker van vuur?

“Mensen vergeten wel eens dat als je slaapt, je neus ook slaapt. Je hebt echt geluid nodig om wakker te worden. Daar is de melder voor. Als je wakker wordt van het alarm, heb je drie minuten de tijd om weg te komen. En dan kun je een eind vluchten.”

Waar hang ik ze op? En hoe?

“Rookmelders hang je op de eerste plaats op in de vluchtweg. Dus in de gang naar de buitendeur. Wij raden verder aan om in ieder geval de melders op te hangen op de plekken waar je slaapt, de slaapkamer dus. Daarnaast mag de melder niet dicht bij een open raam geplaatst worden.

Ook is het belangrijk om het apparaat minimaal vijftig centimeter van een muur of een hoek af te hangen. Kijk voor meer info over het plaatsen ook op rookmelders.nl.”

Wat kost een rookmelder eigenlijk?

“Ze zijn voor tien euro verkrijgbaar. Wij adviseren liever iets duurdere varianten, omdat je daarvan de batterijen maar eens in de tien jaar moet verwisselen. Dat is veiliger. Die versies zijn vanaf zestien euro verkrijgbaar.”

Wordt straks gecontroleerd of ik ze wel heb hangen?

“De handhaving is aan het gemeentebestuur. Dat is hun taak en het is straks aan hen hoe ze het handhaven. Daar spelen wij als NIPV geen rol in”, besluit Te Riele.

Rolluiken, hoe ga ik daar mee om?

Rolluiken zijn uitstekend geschikt om ongewenst bezoek te weren, maar als er brand uitbreekt heb je een groot probleem. Doordat een huis hermetisch is afgesloten met rolluiken, is het blussen door de brandweer en het redden van de slachtoffers veel moeilijker. Hoe gevaarlijk zijn rolluiken?

‘Sluit nooit je voordeur af’, zegt een deskundige. De brandweer wil dat bewoners goed nadenken bij het aanschaffen van rolluiken.

Brandweer – Foto: Martin Slijper