Hartstilstand, waar zit de dichtstbijzijnde AED?

AED met buitenkast. Foto: Hartstichting

– Jaarlijks worden 17.000 mensen buiten het ziekenhuis getroffen door een hartstilstand. Reanimatie en de inzet van een AED binnen 6 minuten biedt de grootste kans op overleving. Daarom zijn meerdere AED’s belangrijk in alle dorpen van Rheden. Maar zijn er wel voldoende AED’s in de buurt?

De Hartstichting heeft het doel om iedereen in Nederland binnen 6 minuten te kunnen helpen bij een hartstilstand. Reanimatie en de inzet van een AED binnen 6 minuten biedt de grootste kans op overleving. Daarom bouwt de Hartstichting samen met ruim 500 partners aan een duurzaam netwerk van burgerhulpverleners en AED’s.

Maar veel Nederlanders weten niet of er wel een AED (reanimatieapparaat) in hun directe omgeving aanwezig is. In de gemeente Rheden en Rozendaal zijn nog steeds diverse plekken waar nog geen AED’s te vinden zijn. In Velp zijn de meeste witte vlekken te vinden.

Is er een AED in de buurt? – Foto: AED

Ik Buurt Mee

Via het project ‘Ik Buurt Mee’ kunnen inwoners van de gemeente Rheden ook helpen om een AED te laten plaatsen in hun buurt. Dit kan door de waardecheque van 7.50 euro van de gemeente Rheden te doneren.

Er lopen op dit moment al drie initiatieven voor een AED. Dit is in Spankeren (Loohof), Ellecom (Kastanjelaan) en Dieren (De Marke). Eén AED kost op dit moment 1760 euro. Wie de waardecheque nog niet heeft weggegeven kan deze alsnog doneren aan ‘Ik Buurt Mee’.

AED

Nederland telt op dit moment meer dan 230.000 burgerhulpverleners: mensen die kunnen reanimeren en een buurtbewoner in geval van nood direct hulp kunnen bieden. Zij staan geregistreerd bij het landelijke oproepsysteem voor reanimatie in Nederland: HartslagNu. Tegelijkertijd werkt de Hartstichting aan een landelijk dekkend netwerk van AED’s die 24/7 toegankelijk en geregistreerd zijn. Zo kunnen ze altijd worden ingezet door burgerhulpverleners. De afgelopen decennia zijn de kansen op overleving bij een hartstilstand buiten het ziekenhuis flink gestegen. Midden jaren ’90 was de overleving 9 procent. Inmiddels is dit percentage gestegen tot bijna 25 procent. Meerdere factoren zijn van invloed op de overleving, er worden onder andere steeds meer AED’s aangesloten.