‘Dit kost ons gewoon geld’, boeren blokkeren bedrijventerrein

Vrachtwagens kunnen niet laden en ook niet lossen. Foto: Luciano de Graaf

– Ondernemers rondom de papierfabriek in Eerbeek ondervinden veel hinder van het boerenprotest. Leveringen kunnen niet gedaan worden en het is onduidelijk hoe lang de demonstratie duurt. Gevreesd wordt dat dit tot morgen is. “We kunnen niks doen.”

Vrijdagochtend verzamelden zo’n tien tot vijftien trekkers zich rondom de papierfabriek van De Jong Verpakkingen aan de Coldenhovenseweg in Eerbeek. Ze blokkeren het transport in dat gebied.

Door de blokkade lopen bedrijven veel inkomsten mis:

‘Laden en lossen wordt geblokkeerd’

Schotpoort Logistics is een van de bedrijven aan die weg. Het transportbedrijf vervoert veel leveringen van de papierfabriek. “We hebben hier veel schade van”, zegt een woordvoerder. “Ons personeel kan hier wel komen, maar het laden en lossen van vrachten wordt geblokkeerd.”

De woordvoerder hoopt dat het snel voorbij is. “Maar dat is afwachten. Ik heb gehoord dat ze van plan zijn hier tot morgen te demonstreren. Ze staan ook te barbecueën.”

‘Moeten klanten teleurstellen’

Smurfit Kappa is een bedrijf in golfkarton. Ook zij hebben veel last van de blokkade. Een woordvoerder hoopt dat het snel voorbij is. “Ik verwacht dat ze in de loop van de dag gaan stoppen, want we moeten nu veel klanten teleurstellen”, legt hij uit. “Maar we hebben er geen zicht op of dat ook gaat gebeuren. Op dit moment ben ik er niet positief over gestemd.”

Volgens de woordvoerder kan het personeel wel op de zaak komen, maar kan ook Smurfit Kappa de vrachten niet rijden. “Ik respecteer het protest nu nog wel, al weet ik niet precies waarom de boeren ons blokkeren”, vervolgt hij. “Maar er is goed met ze te spreken en onze mensen kunnen nu wel op de zaak komen. Maar het moet allemaal niet te lang duren en ik hoop dat de situatie niet onveilig wordt.”

‘Kost gewoon geld’

“Persoonlijk begrijp ik de boerenacties wel”, zegt de woordvoerder van Schotpoort. “Maar het moet niet te lang duren allemaal, anders slaat dat begrip wel om. Dat hebben veel andere Nederlanders ook denk ik. Dit kost ons gewoon geld. Het lijkt alsof ze het vooral op de papierfabriek voorzien hebben, al begrijp ik niet goed waarom. Wij kunnen niets anders dan afwachten. Het is overmacht.”

Smurfit Kappa kijkt naar de overheid. “Ik verwacht dat zij in actie komen als dit te lang duurt”, vertelt de woordvoerder. “Want wij kunnen nu onze klanten niet bedienen.”

Gemeente ‘kan niks zeggen’

De gemeente Brummen, waar Eerbeek ligt, schept geen duidelijkheid. “Ik kan nu nog niks zeggen over een eventueel ingrijpen van de politie”, laat een woordvoerder weten. “De politie is nu wel ter plaatse en voert overleg met de betrokkenen. We bekijken de situatie. Wij willen vooral dat er zo min mogelijk overlast is. Er ligt daar een begraafplaats en we willen dat er rondom die plek geen hinder is. Ook moeten de verkeersstromen gewoon doorlopen. Veiligheid staat voorop. We begrijpen dat de impact op de fabrieken groot is.”

De gemeente geeft ook aan dat ze geen informatie hebben over waarom de boeren daar protesteren. Een woordvoerder van de papierfabriek gaf aan momenteel te druk te zijn met de situatie voor commentaar. Bij De Jong Verpakkingen laat een woordvoerder weten de situatie in de gaten te houden, maar dat er ‘inhoudelijk nog niks over te zeggen is’.

Zie ook: Boeren blokkeren papierfabriek bij Natura2000-gebied