Wat verdient een wethouder eigenlijk?

Wat verdient jouw wethouder? Dat rekenden we voor je uit. Foto: Pixabay

– In 50 van de 51 Gelderse gemeenten zijn de wethouders bekend, zo’n vier maanden na de verkiezingen. Alleen in Putten wordt nog onderhandeld. Maar wat verdient een wethouder eigenlijk?

Dat is afhankelijk van de grootte van de gemeente. Op basis van een fulltime dienstverband verdient een wethouder in Rozendaal zo’n 5000 euro, in Nijmegen is dat bijna 10.000 euro.

Daarnaast maakt het natuurlijk uit of een wethouder fulltime werkt. Vooral in kleinere gemeenten gebeurt het nog wel eens dat wethouders parttime werken.

Hoeveel kost een wethouder?

En hoeveel kost een wethouder per inwoner? Door de bank genomen is hoe groter een gemeente hoe minder het per inwoner kost.

Zie ook: Wethouders aan het werk: alle coalities zijn rond, op een na

In Rozendaal zijn twee wethouders actief, maar zij hebben samen net iets meer dan een fulltime baan. Omdat het een kleine gemeente is, kost een wethouder zo’n 44 euro per inwoner.

Nijmegen heeft zes wethouders, maar is per inwoner de goedkoopste van Gelderland. Aan de zes wethouders zijn de inwoners zo’n 4,52 kwijt.

Wil je weten hoe het in jouw gemeente zit? Dat zie je op deze kaart:

Verantwoording
Omroep Gelderland volgde de voortgang van de onderhandelingen op basis van openbare bronnen. We hebben alle gemeenten meegeteld die het eens zijn over de verdeling van wethouders over de collegepartijen, ook als ze formeel nog niet geïnstalleerd zijn.