Lange rijen en hoge werkdruk bij huisartsenpost: ‘Bel alleen bij echte spoed’

Ambulance. Foto: Studio Rheden

– Veel huisartsenposten hebben te kampen met een hoge werkdruk en langere wachttijden door een tekort aan medewerkers, maar kunnen wel open blijven. Dat blijkt uit een rondgang van Omroep Gelderland.

Iedereen die ’s avonds, ’s nachts en in de weekends spoedeisende medische hulpvragen kan bij vrijwel alle Gelderse huisartsenposten terecht, maar de werkroosters zijn moeilijk rond te krijgen. Patiënten moeten vak heel lang wachten voor ze aan de beurt zijn.

“We zitten, zeker in de zomer met minder personeel op de post. Het personeel raakt uitgeput door extra diensten en heeft de zomervakantie hard nodig om bij te komen”, zegt teamleider Janine Jansen. “Daarbij komt dat er onverminderd veel patiënten bellen met minder spoedeisende hulpvragen, waardoor de druk op de spoedzorg hoog blijft.”

In de vakantieperiode is het heel lastig om alle roosters gevuld te krijgen.

Huisartsen in Arnhem en omgeving krijgen de bezetting tot nu toe rond. “Dat vraagt wel enorme flexibiliteit van ons personeel, bijvoorbeeld door extra te werken. Zo lukt het ons om de drie huisartsenposten in Zevenaar en Arnhem-Noord en Zuid open te houden en ook een goede bezetting te realiseren op de meldkamer”, zegt manager Henk Meussen.

Hoewel er bij de posten in de regio Arnhem geen direct personeelstekort is, is er door ziekte in combinatie met de zomervakantie wel minder personeel beschikbaar. “Dat geeft krapte, waardoor het bijvoorbeeld kan voorkomen dat de wachttijd aan de telefoon wat oploopt.”

De organisatie vraagt om alleen te bellen bij ‘echte spoed’ en eerst te checken op moetiknaardedokter.nl of dat het geval is. Ook verzoeken ze om niet zonder afspraak naar de huisartsenpost te komen. Ze willen sluiting te allen tijde voorkomen