Lekkages, scheuren en slechte isolatie: sluiting dreigt voor dierenopvang

Het bestuur vindt nog een winter in het asiel in Velp onverantwoord. Foto: foto: Pixabay

– Lekkages, scheuren in muren, slechte isolatie: het Dierentehuis Arnhem en omstreken is al jaren in bouwvallige staat. Het bestuur vindt nog een winter in het asiel in Velp onverantwoord en dreigt het dierentehuis, dat zwerfdieren uit negen gemeenten opvangt, te sluiten.

Een beslissing over een gemeentelijke garantie, die nodig is voor de nieuwbouw laat op zich wachten, aldus bestuurslid Klein Molekamp van het Dierentehuis. Daarom is de gemeente Arnhem, die het dossier namens alle gemeenten coördineert, een ultimatum gesteld: voor 1 oktober zekerheid over garantie voor nieuwbouw, anders wordt het Dierentehuis begin volgend jaar gesloten.

“In september vorig jaar wilden we de gemeenten de nieuwbouwplannen laten zien en overleggen hoe verder, maar enkele dagen voor de presentatie is de bijeenkomst door de gemeenten afgezegd.”

‘Schril contrast met inzet vrijwilligers’

Het bestuur is teleurgesteld dat er nu nog steeds onduidelijkheid is over de toekomst van het dierenasiel. Het steekt het bestuur dat de gemeente geen oog lijkt te hebben voor de wettelijke taak om zwerfdieren op te vangen.

Ongeveer honderd vrijwilligers zijn met hart en ziel voor bezig voor goede opvang. “Deze taak werd door hen ook dagelijks vervuld bij nacht en ontij. De stroperige formele besluitvorming stak hierbij schril af”, schrijft het bestuur aan de gemeente.

‘Zorgvuldig besluit over groot bedrag’

De gemeente Arnhem zegt het belangrijk te vinden dat ‘dieren in onze regio goed worden opgevangen wanneer dat nodig is’, maar lijkt geen haast te maken met een beslissing.

“Wij begrijpen dat het vervelend is dat er nog geen besluit over de garantie is en dat dit bij medewerkers en vrijwilligers tot onzekerheid kan leiden. En dat het ook niet prettig is om te werken in een verouderd gebouw. Maar het gaat om een groot bedrag, het is daarom belangrijk een goed onderbouwd besluit te kunnen nemen”, luidt de reactie.

Miljoenen

Voor het nieuwbouwplan is 4,4 miljoen euro nodig. Het is niet duidelijk in hoeverre andere gemeenten kunnen bijdragen. Ook Doesburg, Duiven, Lingewaard, Overbetuwe, Rheden, Rozendaal, Westervoort en Zevenaar maken gebruik van de diensten van het dierentehuis.

Wethouder Marco van der Wel van Arnhem: “We willen graag dat deze opvangmogelijkheid voor dieren blijft. Hierover heb ik met het dierentehuis een goed gesprek gevoerd. En in september spreek ik ze opnieuw. We willen graag zo snel mogelijk de garantstelling kunnen verlenen voor een nieuw en veilig gebouw, zodat Dierentehuis Arnhem en omstreken ook in de toekomst honden, katten, konijnen en andere dieren goed kan blijven opvangen.”