Zwemmen in de IJssel gevaarlijk en verboden, waarschuwt Rijkswaterstaat

IJssel. Foto: Martin Slijper

– Een koele duik in de IJssel: met dit warme weer zoeken veel mensen graag verkoeling in de grote rivieren in onze waterrijke gemeente. Maar zwemmen in de IJssel is gevaarlijk en op veel plaatsen verboden. Jaarlijks zijn er dodelijke slachtoffers te betreuren. Daarom wijst Rijkswaterstaat op de risico’s.

Zwemmers zijn voor binnenvaartschepen nauwelijks zichtbaar. De schipper kan tot ongeveer 350 meter voor zijn schip géén zicht op het wateroppervlak hebben. Het hoofd van een zwemmer die verder weg is dan die 350 meter, is dan niet meer dan een kleine stip. Een groot schip kan niet direct vaart minderen of op het laatste moment uitwijken.

Ook worden zwemmers snel meegezogen door de sterke onderstroom van een passerend schip, waarschuwt Rijkswaterstaat tegen Omroep Gelderland.

Sterke stroming

De sterke stroming van IJssel is ook een risico. Bij een lage waterstand, zoals nu het geval is, is die stroming nog sterker.

Door de sterk wisselende temperatuur van het rivierwater kun je bovendien kramp krijgen en onderkoeld raken.

In deze reportage van Omroep Gelderland wordt uitgelegd waarom zwemmen in de grote rivieren zo gevaarlijk is:

150 euro boete

Zwemmen in vaargeulen en bij bruggen, sluizen en havens in de IJssel is dan ook verboden, net als het springen van bruggen.

Wie betrapt wordt, krijgt een boete van 150 euro. Dat kan pijn doen in de portemonnee, maar Rijkswaterstaat wil vooral de gevaren benadrukken. De mobiel verkeersleider van Rijkswaterstaat is tijdens zonnige, zomerse dagen dan ook extra alert op zwemmers in rivieren.