De Laak in Rheden wordt dieper en krijgt een nieuw wandelpad

Kanovijver / De Laak Rheden. Foto: Martin Slijper

– De Laak in Rheden, ook bekend als de Kanovijver, staat sinds dit weekend helemaal droog door te weinig water. Maar dat heeft ook een voordelen. Nu deze (vis)vijver droog staat is het mogelijk om deze uit te diepen door een smalle geul te graven in het midden van De Laak. Deze nieuwe geul moet het water langer vast gaan houden in de toekomst.

Waar komt de geul?

De geul komt maar in een klein gedeelte van De Laak, in een klein stukje bij de oprit van de snelweg (Laakweg) en in het midden (IJsselsingel ) van De laak. Omdat niet overal in de visvijver een geul komt zal De Laak de komende jaren waarschijnlijk opnieuw op diverse plekken droogvallen, onder andere naast Rhevak / SC Rheden (Laakvijver).

De Laak, die 350 meter lang is krijgt 200 meter geul. En op sommige plekken komen twee geulen naast elkaar.

Afgelopen week is aannemer NTP Infra in opdracht van de gemeente Rheden begonnen met de aanleg van de geul in ‘Dorpspark De Laak’ in de Zuidflank van Rheden. Dit zou oorspronkelijk al begin juli starten, maar toen stond het grondwaterstand in de visvijver nog niet laag genoeg.

Kanovijver / De Laak Rheden – Foto: Rheden

Recreatieve wandelpad

De Laak / Kanovijver krijgt water van de Beekhuizense Beek, kwelwater van de IJssel en water van de Posbank. Naast de nieuwe diepere geul in de lange vijver komt er ook een nieuw recreatieve wandelpad tussen De laak en de snelweg A348.

‘Avontuurlijke’ oversteek

En er komt een nieuwe ‘avontuurlijke’ oversteek waarvoor de gemeente van de provincie Gelderland extra subsidie (groene icoonprojecten) heeft gekregen. Dit wordt een oversteek over De Laak met stapstenen. Deze stenen zijn alleen zichtbaar wanneer het water heel laag staat. Dan ontstaat er een korte oversteek over De Laak. Vandaar avontuurlijke oversteek.

Hoe De Laak wordt is te zien in deze filmpjes

Zie ook: Kanovijver en De Laak bijna droog gevallen in Rheden

Hoe ziet de Kanovijver / De Laak er nu uit?

Kanovijver / De Laak Rheden – Foto: Martin Slijper

.

Kanovijver / De Laak Rheden – Foto: Martin Slijper

.

Kanovijver / De Laak Rheden – Foto: Martin Slijper